• Medicii au descoperit secretul orelor de somn în funcție de vârstă.
  • Timpul pe care un om îl petrece în pat în fiecare noapte se schimbă de-a lungul vieții.
  • 30% dintre cuplurile din România dorm separat, spune psihologul Radu Leca.

Medicii au descoperit secretul orelor de somn în funcție de vârstă. Timpul pe care un om îl petrece în pat în fiecare noapte se schimbă de-a lungul vieții. Dacă la 16 ani, un tânăr stă treaz până la miezul nopții, fără nicio problemă, după 35 de ani începe să resimtă oboseala și să adoarmă la 10 seara. Ca să te simți odihnit dimineața, medicii americani de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au pus alarma pentru fiecare generație.

În primii ani din viață, un copil are nevoie de mai bine de jumătate de zi în care să doarmă. Când ajunge la școală, se schimbă și programul de acasă – între 9 și 12 ore îi sunt de ajuns. Adolescenții, plini de energie, n-au nevoie de mai mult de 10 ore de somn. După 20 de ani, fără un program fix de somn. Medici spun ca între 20 și 34 de ani să nu-ți pui alarma să sune, și să dormi cât vrea corpul tău. 7 ore sunt suficiente între 35 și 50 de ani.

Problemele vin după 51 de ani, când apare insomnia. Cine apucă mai mult de 76 de ani, doarme câteva ore și abia așteaptă să se trezească dimineața.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Somnul în doi nu mai e pentru noi

30% dintre cuplurile din România dorm separat, spune psihologul Radu Leca. În acest fel cei doi se îndepărtează, iar relația se răcește. Însă, uneori, mai multe paturi în casă, înseamnă o căsnicie mai fericită.

Un studiu făcut de Sleep Foundation arată că peste jumătate dintre adulții din Statele Unite, care dorm separat spun că s-au odihnit mai bine – și au dormit cu aproape 40 de minute mai mult în fiecare noapte.

În multe cazuri obiceiul e obligatoriu pentru fericirea în cuplu.

Cuplurile dorm separat încă din 1850. Doar că motivele erau diferite și avea legătură cu sănătatea. La aceea vreme medicii spuneau că fiecare persoană trebuie să aibă un singur pat într-o cameră mare, unde să poată dormi într-un aer curat și proaspăt.

Citește și: