• Cercetările continuă să sugereze că există o asociere cu infecția cu adenovirus, dar investigațiile continuă să deslușească motivul exact al creșterii numărului de cazuri.
  • Unsprezece copii din Marea Britanie au fost nevoiți să facă transplant de ficat.
  • Dintre cele 197 de cazuri din Marea Britanie, 170 au fost testate pentru adenovirus.

Oamenii de știință din Marea Britanie spun că epidemia de hepatită în rândul copiilor mici ar fi ajuns la apogeu, în timp ce ancheta privind această boală misterioasă continuă. Agenția britanică de securitate sanitară a publicat vineri cea mai recentă informare tehnică privind epidemia, confirmând că 197 de copii din Marea Britanie s-au îmbolnăvit pe fondul creșterii inexplicabile a numărului de cazuri. Raportul UKHSA arată că noile cazuri continuă să crească, deși într-un ritm mai lent.

„Potențialele întârzieri de raportare înseamnă că rata de apariție a cazurilor noi este incertă, deși rata actuală este mai degrabă în concordanță cu o plafonare decât cu o creștere exponențială”, se arată în raport.

Cercetările privind această afecțiune continuă să sugereze o asociere cu adenovirusul, o familie de viruși care poate chema uneori răceala comună. Dintre cele 197 de cazuri din Marea Britanie, 170 au fost testate pentru adenovirus, iar în 116 cazuri a fost detectat adenovirusul, potrivit raportului.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Cel puțin 600 de copii din cel puțin 34 de țări au dezvoltat cazuri de inflamație bruscă și severă a ficatului, sau hepatită acută, pentru care medicii nu au nicio explicație. Șase copii au murit. Unsprezece copii din Marea Britanie au fost nevoiți să facă transplant de ficat.

Hepatita acută nu se întâlnește de obicei la copii, dar în ultimele săptămâni medicii au observat o creștere a cazurilor de inflamație a ficatului în rândul copiilor sub 5 ani, de altfel sănătoși. Originea cazurilor este încă necunoscută, astfel că nu poate fi atribuită celor mai frecvente variante de hepatită (A, B, C, D sau E), care sunt cauzate de o infecție sau de un efect autoimunitar.

Experții în boli nu au exclus o legătură cu o infecție anterioară cu Covid, dar spun că cazurile de hepatită nu sunt cauzate de vaccinurile COVID. Dr. Renu Bindra, consilier medical principal la UKHSA, a declarat:  „Nu există niciun fel de dovezi de boală: Este important ca părinții să știe că probabilitatea ca copilul lor să dezvolte hepatită este extrem de scăzută.”