• Agențiile de informații din SUA și din alte părți investighează acum posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi fost creat într-un laborator chinez.
  • Dacă teoria este adevărată, piețele financiare se vor prăbuși pe măsură ce banii chinezi vor fi scoși.
  • Paradoxal, ar provoca mult mai multe daune decât chiar Covid-ul în sine.

Dacă serviciile de informații ar găsi că un laborator chinez a creat Covid, atunci comerțul global s-ar prăbuși, declanșând o uriașă criză financiară.

Donald Trump a simpatizat cu teoria. La fel și fostul său strateg șef Steve Bannon și probabil acel tip ciudat pe care tocmai l-ai blocat pe Facebook. Povestea cu „Scurgerea din laboratorul din Wuhan” a început ca doar ca o altă teorie nebună care circulă pe internet.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, a început să capete o oarecare credibilitate. Agențiile de informații din SUA și din alte părți investighează acum posibilitatea ca Covid-19 să fi fost creat într-un laborator chinez și să fie scurs fie accidental, fie intentionat, iar deocamdată președintele Biden păstrează deschise toate ipotezele asupra acestei probleme.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Iată însă întrebarea importantă pentru piețe și la care nimeni nu se gândește încă: ce se întâmplă dacă este adevărat? Ar fi cel mai mare șoc pentru economia globală din ultimele decenii. De ce? Pentru că guvernele cu siguranță nu ar avea de ales decât să riposteze cu sancțiuni și cereri de reparații la scară largă.

Mărfurile chineze ar putea fi blocate brusc de pe piața globală, creând lipsuri și provocând un ciclu vicios de inflație. Comerțul global s-ar prăbuși. Și piețele financiare se vor prăbuși pe măsură ce banii chinezi vor fi scoși.

Chiar și fără represalii la scară largă, încrederea în China s-ar prăbuși. Paradoxal, ar provoca mult mai multe daune decât chiar Covid în sine – și asta îl face cea mai mare amenințare la adresa stabilității economice chiar acum.

Oamenii nu au ajuns pe luna. Prințesa Diana a fost asasinată la ordinul ducelui de Edinburgh. Și Covid-19 a fost creat într-un laborator din Wuhan și eliberat în lume de un guvern căruia nu-i pasă ce ravagii are asupra lumii.

Au existat întotdeauna teorii ale conspirației care circulă la marginea societății. De obicei, acestea sunt limitate la câțiva obsesivi inofensivi. Nu fac mult rău. Și totuși teoria scurgerilor de laborator începe să se deplaseze în mainstream.

Președintele Biden, oricât de dornic ar fi să evite oricare dintre ideile mai îndrăznețe ale predecesorului său, rămâne cel puțin deschis cu privire la asta. Agențiile de informații adună dovezi. Organizația Mondială a Sănătății se interesează.

Desigur, s-ar putea să nu existe nimic. Și totuși, dacă s-ar dovedi adevărat sau chiar dacă ar exista un caz convingător, dacă nu complet dovedit, nu ar fi vorba doar de un eveniment politic seismic. Ar fi și un șoc economic uriaș – și unul pe care piețele nici măcar nu au început să se gândească încă.

Faceți un pas înapoi pentru o clipă și imaginați-vă consecințele dacă s-ar stabili că Covid-19 nu a apărut accidental dintr-o piață umedă, așa cum susține China, ci dintr-unul din propriile laboratoare de cercetare. Restul lumii ar trebui cu siguranță să răspundă la asta într-o anumită formă.

Desigur, ar fi inacceptabil în sine. Dar și mai rău, China ar fi ascuns-o de un an și jumătate, în timp ce aproximativ 3,5 milioane de oameni au murit în întreaga lume și fiecare țară a impus o formă de blocare.

Nu este exact un lucru pe care să-l poți trece cu vederea. Am putea dezbate cu toții răspunsul adecvat. Cu toate acestea, ar include cu siguranță sancțiuni și o formă de despăgubire pentru a plăti toate daunele cauzate altor țări. Orice altceva ar fi inacceptabil de slab.

Și totuși asta ar avea consecințe uriașe. China nu este o parte minoră a economiei globale. Contează 15% din comerțul global, vânzând aproape 3 trilioane de dolari de bunuri și servicii în întreaga lume (în Marea Britanie, tocmai a depășit Germania, țara din care britanicii importă cel mai mult).

Este principalul furnizor al lumii nu doar de bunuri de larg consum ci și de produse electronice de înaltă calitate și componente. Orice formă de sancțiuni care restricționează fluxul de mărfuri ar înăbuși aprovizionarea, ar crea blocaje, ar opri fabricile să funcționeze normal și ar lăsa magazinele peste tot cu rafturi goale.

Ar fi nevoie de ani de zile pentru a reconstrui acest tip de capacitate de producție și, între timp, ar exista o creștere accentuată a inflației, pe măsură ce proviziile de tot se vor epuiza.

Apoi, ar exista o uriașă criză financiară. China deține aproximativ 1,1 trilioane de dolari din facturile trezoreriei americane, cel mai mare deținător străin. Dacă ar fi vândute sau înghețate, Rezerva Federală nu ar avea altă opțiune decât să le ia în propriul bilanț, crescând enorm oferta de bani.

Băncile ar trebui să fie sprijinite cu finanțare de urgență, pe măsură ce banii chinezi vor dispărea, iar piețele de acțiuni ar fi inevitabil lovite în mijlocul haosului (investitorii chinezi dețin aproximativ 1,5 trilioane de dolari de acțiuni americane).

In cele din urma am asista la o prăbușire a comerțului global, pe măsură ce lanțurile de aprovizionare se rup și mărfurile înceteaza să se miște în jurul lumii. Pe scurt, ar fi un masacru.

Desigur, principalele puteri occidentale ar putea da inapoi in fata acestei catastrofe. Sancțiunile împotriva Chinei nu ar fi avea nimic asemănător cu embargourile asupra Rusiei sau Iranului: aceste țări sunt minore în economia globală.

Ar exista un caz în care represaliile ar fi fost prea riscante pentru a fi puse in aplicare oricât de slabe ar părea. Și totuși, chiar dacă restul lumii ar decide împotriva sancțiunilor la scară largă asta ar avea totuși consecințe.

Ne-am feri în viitor de tranzacționarea cu o țară careia nu-i pasa de impactul pe care îl poate avea asupra lumii. Iar o scurgere de laborator ar dezvălui incompetența la scară epică: ar fi Cernobâl, accidentul nuclear care a dezvăluit cat de putreda era Uniunea Sovietica, mărit la puterea de 10.

Adevărat, „scurgerea de laborator” rămâne doar o teorie pentru moment. Vom afla în următoarele luni dacă există vreo substanță. Dar dacă este adevărat, nu va fi doar un eveniment politic seismic. Va fi, de asemenea, un seism economic – și ar putea declanșa o prăbușire care ar face ca boala Covid-19 să pară ușoară în comparație.