• Cartofii prăjiți sunt un aliment popular și reconfortant pentru mulți, deoarece au un conținut ridicat de grăsimi și amidon.
  • Cu toate acestea, consumul frecvent de alimente prăjite poate avea un efect negativ asupra sănătății mintale.
  • Legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri.

Cartofii prăjiți sunt un aliment popular datorită gustului lor delicios și a faptului că oferă o senzație de confort și satisfacție. Cu toate acestea, consumul regulat de alimente prăjite poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale.

O echipă de cercetare din Hangzhou, China, a descoperit că consumul frecvent de alimente prăjite, în special de cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de risc de depresie, scrie CNN.

Legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate „deschid o cale în reducerea consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală” , potrivit lucrării publicate luni în jurnalul PNAS.

Cu toate acestea, experții care studiază nutriția au spus că rezultatele sunt preliminare și nu este neapărat clar dacă alimentele prăjite au cauzat probleme de sănătate mintală.

Cât de periculoși sunt cartofii prăjiți?

Studiul a evaluat 140.728 de persoane de peste 11 ani. După excluderea participanților diagnosticați cu depresie în primii doi ani, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost găsite la cei care au consumat mâncare prăjită, în timp ce cartofii prăjiți în mod specific au o creștere cu 2% a riscului de depresie peste carne albă prăjită.

Studiul a constatat, de asemenea, că participanții care consumau mai mult de o porție de mâncare prăjită în mod regulat sunt bărbații tineri.

„Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce presupune: că un aport mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie” , a spus dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață care nu a fost implicat în studiu.

„Cu toate acestea, calea cauzală ar putea merge la fel de ușor în direcția inversă: persoanele cu anxietate/depresie apelează la „mâncare confortabilă” cu o frecvență din ce în ce mai mare pentru o oarecare ușurare” , a adăugat Katz, fondatorul True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicați medicinei stilului de viață.

Cei cu simptome subiacente de anxietate și depresie ar putea apela la alimente reconfortante ca o modalitate de auto-medicație, a spus el.

Citește și

Paralizia în somn. Cum explică specialiștii coșmarurile din spatele fenomenului

Un spaniol, concediat pentru că a consumat alcool în timpul serviciului, a dat în judecată compania. Ce a decis instanța

9 cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriului Sudanului. Ce spune MAE