• Vârfurile de zahăr din sânge declanșează vârfuri de insulină, care ne pot destabiliza glicemia.
  • Dovezile privind o legătură între produsele fără zahăr și cancer au fost limitate și controversate.
  • Descoperirea ar putea fi explicată prin efectele cunoscute ale zahărului asupra greutății.

Există cel puțin 45 de motive întemeiate pentru a reduce cantitatea de zaharuri din produsele consumate, potrivit unui nou studiu, informează CNN. Numeroase cercetări au arătat efectele negative ale consumului excesiv de zahăr asupra sănătății.

Cercetătorii din China și din Statele Unite au considerat că, înainte de a elabora politici detaliate cu privire la restricționarea unor zaharuri, calitatea dovezilor existente trebuie să fie evaluată în mod cuprinzător”, potrivit studiului. Într-o analiză amplă a 73 de meta-analize – care a inclus 8.601 studii – consumul ridicat de zaharuri a fost asociat cu riscuri semnificativ mai mari de 45 de rezultate negative pentru sănătate, inclusiv diabet, gută, obezitate, hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral, cancer, astm, carii dentare, depresie și deces prematur.

Free sugars – tipul de zahăr asupra căruia s-au concentrat autorii – sunt cele adăugate în timpul procesării alimentelor; ambalate sub formă de zahăr de masă și alți îndulcitori; și cele care apar în mod natural în siropuri, miere, sucuri de fructe, sucuri de legume, piureuri, paste și produse similare în care structura celulară a alimentelor a fost descompusă, potrivit US Food and Drug Administration. Această categorie nu include zaharurile care apar în mod natural în produsele lactate sau în fructele și legumele întregi din punct de vedere structural.

Recomandări

400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI

În calitate de cercetător în domeniul nutriției, care a făcut parte atât din Comitetul consultativ al ghidurilor dietetice din SUA din 2010, cât și din 2020, pot confirma că aportul de zahăr alimentar în SUA este de peste două ori mai mare decât cantitatea recomandată și, în timp ce impactul direct al zahărului în sine oferă beneficii nutriționale minime, dacă este cazul, înlocuiește și mai mult alimentele care o fac”, a declarat Linda Van Horn, profesor emerit de medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern.

Legătura dintre zahăr și boli

Dovezile privind o legătură între produsele fără zahăr și cancer au fost limitate și controversate și necesită mai multe cercetări, au declarat autorii studiului. Însă, potrivit studiului, descoperirea ar putea fi explicată prin efectele cunoscute ale zahărului asupra greutății: consumul ridicat ale acestui zahăr a fost asociat cu obezitatea, care este un factor de risc puternic pentru diverse tipuri de cancer. Același lucru este valabil și pentru bolile cardiovasculare.

Consumul de zahăr adăugat poate favoriza inflamația în organism, iar acest lucru poate cauza stres asupra inimii și vaselor de sânge, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a declarat în februarie pentru CNN cercetătorul în domeniul comportamentului Brooke Aggarwal. Aggarwal, profesor asistent de științe medicale în cadrul diviziei de cardiologie de la Columbia University Irving Medical Center, nu a fost implicată în acest studiu.

S-a constatat că alimentele foarte procesate, care pot avea o mulțime de alternative ale zahărului, cresc inflamația, un factor de risc pentru depresie.

Carbohidrații din alimentele integrale au nevoie de mai mult timp pentru a se descompune în zaharuri simple, iar o parte din ei – fibrele – nu pot fi descompuse deloc”, a declarat Adam pentru CNN în februarie. Acest lucru înseamnă că cerealele integrale, intacte, nu provoacă aceleași vârfuri de zahăr din sânge pe care le experimentăm atunci când mâncăm zaharuri simple. Vârfurile de zahăr din sânge declanșează vârfuri de insulină, care ne pot destabiliza glicemia și… pot fi cauza de bază a problemelor de sănătate pe termen lung.”

Citește și: