• Un nou studiu indică succesul secretului: Alpha dezactivează prima linie de apărare din corpurile noastre
  • Mulţi cercetători şi-au concentrat atenţia asupra celor nouă mutaţii care modifică aşa-numita proteină spike
  • Cecile King, imunolog la Institutul Garvan de Cercetări Medicale din Sydney, a spus că înţelegerea modului în care virusul evoluează îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să proiecteze vaccinuri mai bune pentru Covid-19

Un nou studiu sugerează că varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie se ascunde de sistemul imunitar, relatează The New York Times.

În decembrie, cercetătorii britanici au descoperit o nouă variantă de coronavirus. Când a ajuns în alte ţări, varianta, cunoscut sub numele de Alpha, a devenit tot mai frecventă. Până în aprilie, a devenit varianta dominantă în Statele Unite.

Succesul rapid al Alpha i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să se întrebe cum a „cucerit” lumea. Un nou studiu indică succesul secretului: Alpha dezactivează prima linie de apărare din corpurile noastre, oferind variantei mai mult timp pentru a se înmulţi.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA
BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”

„Este foarte impresionant”, a spus dr. Maudry Laurent-Rolle, medic şi virolog la Şcoala de Medicină Yale. „Orice virus de succes trebuie să depăşească acel prim sistem de apărare. Cu cât are mai mult succes în acest sens, cu atât este mai bun virusul”.

Concluziile oameniilor de ştiinţă. Cum a devenit varianta „Alpha” de coronavirus atât de puternică

Alpha are 23 de mutaţii care o diferenţiază de alte variante de coronavirus. Când numărul de infectării cu această variantă a început să crească în Marea Britanie, cercetătorii au început să investigheze aceste modificări genetice pentru a căuta explicaţii cu privire la motivul pentru care se răspândeşte mai repede decât alte variante.

Mulţi cercetători şi-au concentrat atenţia asupra celor nouă mutaţii care modifică aşa-numita proteină spike, care îi permite coronavirusului să invadeze celulele. Una dintre aceste mutaţii ajută virusul să se prindă mai bine de celule, îmbunătăţindu-i şansele să producă o infecţie mai puternică.

Însă alţi oameni de ştiinţă s-au concentrat asupra modului în care Alpha afectează răspunsul imun al omului. Gregory Towers, virolog la University College London, a comparat celulele infectate cu varianta Alpha cu variante anterioare ale coronavirusului.

El şi colegii săi au descoperit că celulele pulmonare cu Alpha au făcut drastic mai puţin interferon, o proteină care activează sistemul defensiv al corpului. De asemenea, au descoperit că în celulele Alpha, genele defensive era mai „tăcute” decât în celulele infectate cu alte variante de Covid.

Dr. Towers a ajung la concluzia că varianta Alpha devine „invizibilă” şi nu alertează sistemul imunitar.

Pentru a investiga cum Alpha a ajuns să facă acest lucru, cercetătorii au analizat modul în care coronavirusul s-a reprodus în interiorul celulelor infectate. Au descoperit că celulele infectate cu Alpha fac mai multe copii suplimentare, de aproximativ 80 de ori mai multe decât alte variante ale virusului.

Dr. Towers a speculat că atunci când răspunsul imunitar are loc în cele urmă, persoanele infectate cu Alpha au o reacţie mai robustă decât ar avea cu alte variante, tuşind şi producând mucus încărcat de virus nu numai în gură, ci şi în nas.

Cecile King, imunolog la Institutul Garvan de Cercetări Medicale din Sydney, care nu a fost implicată în studiu, a spus că înţelegerea modului în care virusul evoluează îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să proiecteze vaccinuri mai bune pentru Covid-19.