• În 2023 România alocă 230 milioane $ în A.I. dar sistemul medical întâmpină provocări.
  • Adrian Marinescu: „Sistemul medical are nevoie de A.I. precum fotbalistul de minge”.
  • Rareș Vrînceanu: „A.I.-ul e o necesitate în medicină și curând va face parte din sistem”.

Anul trecut România a investit 230 milioane de dolari în inteligența artificială. Dar ce facem cu sistemul medical? Se vrea digitalizare, se încearcă familiarizare cu acest mediu, dar avem nevoie și de investiții. Și mai apare o întrebare: sunt medicii sau viitorii medici pregătiți pentru provocările digitale? Ajută inteligența artificială dezvoltarea profesională, fără a omite etape cruciale în dezvoltarea specialiștiilor din sănătate?  Medicul Adrian Marinescu spune că: „Sistemul medical are nevoie de A.I. precum fotbalistul de minge”.

Este pregătit sistemul medical pentru digitalizare?

„Nu stăm atât de rău precum credem. Avem Inteligență Artficială în sistemul medical, dar nu așa cum ne imaginăm. Progrese se fac. Tot ce înseamnă imagistică, înseamnă inteligență artificială. Va fi puțină confuzie la început, dar lucrurile vor merge spre bine”, a declarat medicul Adrian Marinescu, pentru Aleph News.

Rareș Vrîncianu este vicepreședinte la Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți și spune că: „Digitalizarea este o necesitate pentru orice sistem medical, iar în scurt timp A.I.-ul ar putea deveni parte integrată a oricărui sistem digitializat”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Cum poate ajuta A.I.-ul un medic rezident?

„Medicii rezidenți sunt foarte încântați când vine vorba de A.I. în sistem. Sunte o generație care a crescut cu internet, calculatoare. Nu există niciun fel de reticență. A.I. are o capacitate superioară de a analiza un număr mare de date. Pe lângă activitățile birocratice, ea va fi un tool bun”, a declarat Rareș Vrîncianu, vicepreședinte la Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți, pentru Aleph News.

Citește și: