- Astăzi este Ziua Mondială a Sănătății, este despre dreptul fundamanetal al omului.
- România are un deficit bugetar de 86,6 miliarde de lei adică 5% din PIB.
- A. Marinescu: În spitalele din Românai lipsește personalul calificat, mai ales în mediul rural.
Astăzi sărbătorim ziua Mondială a Sănătății, intitulată anul acesta „Sanatatea mea, dreptul meu”. Sănatatea este într-adevăr un drept fundamental al omului, însă cum reușim să ne menținem acest drept, având în vedere deficitul sanitar și bugetar de 86,6 miliarde lei, care reprezintă doar 5% din PIB?
Advertisment
„Principial vorbind întotdeauna o subfinanțare înseamnă practic un minus la nivelul unui sector medical. Tot foarte adevărat este că lucrurile nu se schimbă într-un singur an și că discuția este ce va fi în următorii ani și cum vom putea face un plan pe cei 10 ani care urmează.
Din punctul meu, de vedere cea mai mare problemă pe care o avem este lipsa personalului calificat, mai ales în mediul rural ,mai ales în orașele mici că și acolo e de asemenea o problemă reală. Sigur că dacă ai o subfinanțare oamenii nu vor fi atrași, nu vor veni și ar fi destul de complicat să găsești acest personal într-un timp scurt. Dacă vorbim concret de ceea ce se întâmplă în acest an, practic se adaugă o componentă sau se adaugă o problemă la ceea ce aveam și înainte, adică lipsa acestui personal. Pe urmă, discutăm de finanțarea pentru aparatură și pentru lucrurile concrete, care sunt necesare în spitalele mari și cele performante.
Recomandări
Înainte de a vorbi de aparatură, consider că lipsa personalului calificat pleacă tot de la o nevoie materială. Să ajungi să-i convingi pe oameni să lucreze într-un mediu rural sau într-un spital mic de provincie trebuie să vii cu o finanțare, trebuie să vii cu bani. Sigur că e importantă și aparatura, dar nu neapărat în spitalele mari ,unde lucrurile s-au mai schimbat și tocmai în acele spitale mici, care trebuie să asigure o populație, care de multe ori este lipsită de acest personal și trebuie să ajungă în orașul mare să deplaseze distanțe foarte lungi. Cred că de aici ar trebui plecat, și pe urmă discutăm punctual de aparatură.
Inteligența Artificială a venit deja, aici discutăm de intensitate, dar în final tot la acel lucru vom ajunge și la partea de finanțare. Inteligența Artificială nu va înlocui cu totul personalul calificat, cineva trebuie să învețe roboții, cineva trebuie să coordoneze. Până la urmă, tot nu scăpăm de problemă”, a declarat pentru Aleph News Adrian Marinescu, medic.
Citește și
- Volodimir Zelenski avertizează: „Dacă Congresul SUA nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul”
- „Cele mai grave inundații din ultimele decenii” afectează Kazahstanul și Rusia. Zeci de mii de persoane au fost evacuate
- Din ce în ce mai mulți turiști străini aleg să viziteze România. Traian Bădulescu: „Avem nevoie de o promovare mult mai eficientă”
Partenerii noștri