De ce ai somnul atât de prost? Cercetările arată că jumătate dintre noi nu dormim suficient pentru a ne odihni organismul

Jumătate din populația Regatului Unit nu beneficiază de cele șapte-opt ore de somn optim pe noapte, potrivit Twinings 2023 Sleep Census – și acest lucru are un impact. Aproape o treime dintre cei 2.000 de adulți chestionați au declarat că au avut o productivitate redusă, în timp ce 22% au declarat că au avut probleme cu prietenii sau partenerii ca urmare a lipsei de somn. Probabil că acest lucru sună prea familiar pentru mulți dintre noi. Ce se întâmplă și de ce avem somnul prost?

Dormiți suficient?

Dacă ne uităm la factorii care pot perturba somnul, aceștia sunt nenumărați, fie că este vorba de factori legați de stilul de viață, de mediul din dormitor, de locul de muncă sau de influențe externe, cum ar fi stresul și sănătatea mintală. Dar insomnia tinde să fie o afecțiune învățată, prin care creierul începe să asocieze noaptea cu starea de veghe”, explică Dr. Guy Meadows, cofondator al Sleep School.

Ca urmare a faptului că a început să se îngrijoreze că nu doarme, creierul începe să devină hiperactivat și să asocieze noaptea cu o stare de luptă sau de fugă. Aceasta este o afecțiune cronică care afectează aproximativ 10-15% din populație”, adaugă el.

Ceea ce este clar din această cercetare Twinings este că marea majoritate a oamenilor pur și simplu nu dorm suficient. Un sfert dintre ei dorm cinci ore sau mai puțin pe noapte.”

Capcana orei târzii de culcare

Există o soluție evidentă: mergeți la culcare mai devreme. Deci, de ce pare atât de ușor de spus decât de făcut? Ne aflăm într-o perioadă foarte dificilă”, recunoaște Meadows. Am văzut în urma cercetării, 17% se simt stresați din cauza finanțelor, 15% se îngrijorează din cauza muncii. A existat o cercetare de la ONS [Oficiul Național de Statistică], de asemenea, care a arătat că din ce în ce mai mulți oameni își iau un al doilea loc de muncă. Așa că, din păcate, dacă oamenii lucrează mai mult timp, în general, oamenii dorm mai puțin.”

Acordăm suficientă prioritate somnului?

Ceea ce este absolut esențial pentru mine este creșterea importanței somnului. Somnul este cel mai puternic comportament de îmbunătățire a performanțelor și de sănătate cunoscut de omenire – și este complet gratuit”, spune Meadows.

Și, din păcate, îl punem foarte jos pe lista noastră de priorități, în ciuda faptului că dacă dormiți puțin mai mult, vă veți trezi mai odihnit, mai fericit, veți fi mai productiv, ca să nu mai vorbim de toate beneficiile pentru sănătate.

Cred că este nevoie de o oarecare reevaluare – din partea oamenilor și există o anumită responsabilitate și din partea tehnologiei. Toate serviciile de streaming, smartphone-urile noastre, sunt concepute pentru a lovi în punctele noastre slabe, fie că este vorba de un mic buton care se învârte [când] apare un mesaj care stimulează eliberarea de dopamină în creierul nostru – și ne place, ne place să continuăm să derulăm.”

Ce se întâmplă dacă vă treziți în timpul nopții?

Pentru mulți, trezitul în timpul nopții este problema. Identificarea factorilor externi care se adaugă la acest lucru este utilă – zgomot, un dormitor prea cald, dureri și dureri. Există soluții pe care le-ați putea încerca?

Stresul și anxietatea ar putea fi un mare vinovat, dacă vă culcați în pat cu gândurile în fugă la ora 3 dimineața – iar modul în care răspundem la trezirea nocturnă joacă un rol important.

Unul dintre primele lucruri pe care încerc întotdeauna să le transmit este că este perfect normal să te trezești noaptea. Acest lucru ajută la înlăturarea multor anxietăți și frustrări – pentru că oamenii cred: „Oh, eu trebuie să pun capul pe pernă, să adorm și să nu mă trezesc până [dimineața]”. Realitatea este că noi dormim în cicluri care durează între o oră și jumătate și două ore, avem aceste pauze naturale”, explică Meadows.

Una dintre probleme este că, atunci când trecem prin momente ca acum, când avem mai multe motive de îngrijorare, mintea noastră gânditoare poate deturna aceste [pauze naturale], iar acest lucru poate face mai greu să ne întoarcem la somn”.

Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le putem face este să ne întindem mâna spre telefoane deoarece expunerea la lumină ne activează modul fiziologic de trezire – ca să nu mai vorbim de răspunsurile emoționale dacă se întâmplă să vedeți un e-mail sau un mesaj de la serviciu.

Ceea ce vrem să facem este să răspundem într-un mod care ne ajută să rămânem într-o stare de veghe liniștită și odihnitoare. Simpla odihnă în pat este, de fapt, foarte utilă – încă mai ai parte de creștere și reparare, precum și de consolidare a memoriei și conservare a energiei”, spune el.

Exit mobile version