• De câteva săptămâni, guvernul francez pregătește sosirea vaccinurilor.
  • Medicii și cercetătorii sunt uimiți de lipsa de transparență cu privire la datele științifice ale studiilor acestor vaccinuri.
  • Până acum, nicio revistă științifică nu a publicat studii privind eficacitatea acestor vaccinuri, în ciuda dezbaterilor intense.

Este un exercițiu dificil pentru autoritățile sanitare și guverne. Acela de a convinge o populație reticentă să participe la o campanie de vaccinare în masă, chiar dacă datele publice referitoare la vaccinurile viitoare se limitează la comunicate de presă.

În cadrul prezentării strategiei de vaccinare in Franta, Pr. Alain Fischer acum cunoscut și sub numele de „Monsieur Vaccin” al guvernului, a recunoscut: va fi necesară prudență în fața cifrelor date de diferitele laboratoare. „Avem doar comunicate de presă, așteptăm cu nerăbdare datele finale”, a recunoscut el.

Cu toate acestea, de câteva săptămâni, guvernul pregătește sosirea vaccinurilor. Unul în special, cel dezvoltat de firma americană Pfizer și laboratorul german BioNTech și care se bazează pe o tehnologie relativ nouă, cea a ARN-ului. Un nou vaccin, o nouă tehnologie și un nou virus.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În fața acestei accelerări a ritmului, unii – inclusiv în rândul medicilor și cercetătorilor – sunt uimiți de lipsa de transparență cu privire la datele științifice ale studiilor acestor vaccinuri. „De ce datele nu sunt accesibile? Nu pot să explic”, spune uimită Morgane Bomsel, virusolog și cercetător de la Institutul Cochin, considerând că „lipsesc multe informații” în rezultatele anunțate de diferite laboratoare cu privire la eficacitatea produselor lor, relatează L’Express.

Până acum, nicio revistă științifică nu a publicat studii privind eficacitatea acestor vaccinuri, în ciuda dezbaterilor cu privire la eficacitatea tratamentelor împotriva Covid-19 și, în special, antivirale precum Remdesivir provocate în mare parte de lucrări publicate în titluri de prestigiu.

În Marea Britanie, MHRA, agenția pentru medicamente, a fost, de asemenea, prima care a dat undă verde miercuri, pentru comercializarea și utilizarea acestui vaccin.

„Vreau să reamintesc că, dacă un vaccin este autorizat, este la sfârșitul unei proceduri riguroase de teste și evaluări efectuate de autorități sanitare independente”, a mărturisit premierul francez joi seară, insistând asupra probității agențiilor de medicamente. Dacă datele științifice ale studiilor nu au fost făcute publice, nu înseamnă că acestea sunt inexistente, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), la fel ca FDA americană, examinează de câteva săptămâni rezultatele vaccinului.

„Este foarte simplu, agențiile dispun de toate datele, dar alegerea a fost prioritizarea agențiilor, mai degrabă decât publicațiile științifice”, explică Odile Launay, specialist în boli infecțioase și membru al comitetului pentru vaccin Covid-19.

„Nu mă mir că datele nu au fost publicate”, spune la rândul său Hervé Maisonneuve, specialist în publicații științifice. „Un dosar de acest nivel, care include 30.000 de voluntari studiați, este greu de analizat, este vorba de sute de mii de pagini de date, explică el, toate acestea ajung la agenții și apoi când avem rezultatele trebuie făcute articole și trimise jurnale”. În timp ce cursa pentru vaccinuri este o necesitate din punct de vedere sanitar, politic și economic, studiul datelor de către colegi trece în mod logic după autorizațiile autorităților de sănătate. „În zilele următoare vom avea publicații”, a spus Odile Launay.

De la începutul epidemiei, laboratoarele s-au remarcat prin timpul excepțional de scurt în producerea acestor vaccinuri, „De obicei asteptam un an înainte de a avea datele finale pentru comercializarea unui vaccin, acum asta ne-ar priva de un vaccin încă 6 luni. Este etic să așteptăm în timp ce suntem în mijlocul unei pandemii?”, întreabă Odile Launay.

Oamenii de știință asigură, datele despre eficacitatea vaccinului sunt solide, vaccinurile Pfizer sau Moderna induc un răspuns imunitar, dar sunt încă necunoscute în puncte importante. Care este termenul de protecție? Cei mai în vârstă (peste 85 de ani), sunt protejați? Persoanele vaccinate sunt contagioase? Toate acestea sunt întrebări care vor rămâne de clarificat în timp ce strategia de vaccinare este deja pusă în aplicare.

„Întreaga parte a testelor la oameni necesită o anumită precauție sau, în caz contrar, o dezbatere publică, cu transparență, astfel încât societatea să își asume aceste riscuri în cunoștință de cauză”, susține Morgane Bomsel.
Aceeași observație la Odile Launay: „Vaccinarea nu este obligatorie, de aceea trebuie să fim transparenți, să spunem ce știm sau nu, pentru ca oamenii să se poată poziționa”. Publicarea datelor științifice va necesita, cu siguranță, ca aceste rezultate să poată fi „analizate” de comunitatea științifică.