- Nu contează câţi anticorpi avem după vaccinarea anti-Covid-19
- Virgil Musta a explicat că răspunsul imun reprezintă un mecanism complex de apărare a organismului: Sunt implicate „limfocitele de memorie“, care se reactivează la contactul cu virusul şi determină pe loc producerea de noi anticorpi
- Virgil Musta: Există riscul să apară mutații rezistente ale virusului în această perioadă, care să nu mai fie recunoscute de aceşti anticorpi, indiferent de titrul pe care îl avem
Nivelul anticorpilor în cazul persoanelor vaccinate anti-Covid-19 nu arată cât de protejat ești împotriva infectării cu coronavirus, spun experții.
Advertisment
Medicul Virgil Musta a vorbit despre rezultatele unui studiu în care au fost implicate 250 de persoane vaccinate în etapa I, în perioada ianuarie-februarie 2021: medici, asistente, personal auxiliar. Medicul a explicat că răspunsul imun reprezintă un mecanism complex de apărare a organismului, în care sunt implicate „limfocitele de memorie“, care se reactivează la contactul cu virusul şi determină pe loc producerea de noi anticorpi.
„Am dorit să realizăm dinamica anticorpilor post-vaccinare. Am făcut prima determinare la două săptămâni după rapelul Pfizer, iar a doua determinare de anticorpi am efectuat-o la patru luni. Am constatat că 40% dintre persoanele care au fost vaccinate au menţinut un nivel ridicat de anticorpi, dar 60% au prezentat o scădere a acestor niveluri.
Recomandări
La jumătate din cei 60%, nivelul valorii măsurat la prima determinare s-a înjumătăţit la a doua determinare. Trei persoane care au fost contacţi cu pacienţi care au avut boala COVID-19 au prezentat anticorpi în titru crescut, ceea ce înseamnă că acest contact a determinat o reactivare a imunităţii. În urma contactului cu virusul, s-au întărit anticorpii anti-spike sau anticorpii neutralizanţi.
De fapt, acesta este şi mecanismul pe care se bazează, deoarece se ştia că nivelul anticorpilor va scădea după aceste vaccinuri, dar există limfocite de memorie care, la contactul cu virusul, se reactivează şi produc din nou anticorpi. Anticorpii anti-spike (proteina Spike este cea cu ajutorul căreia virusul penetrează celulele – n.r.) nu sunt singurul mecanism care intervine în protecţia împotriva bolii. Mai sunt şi ceilalţi factori, şi anume imunitatea celulară sau doza infectantă, acestea având şi ele un rol, într-un anumit procent, la riscul de a face boala sau de a fi protejat“, a explicat medicul Virgil Musta, la Digi24.
CITEȘTE ȘI De ce a scăzut numărul vaccinărilor? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță
Virgil Musta: Există riscul să apară mutații rezistente ale virusului în această perioadă, care să nu mai fie recunoscute de aceşti anticorpi, indiferent de titrul pe care îl avem
Virgil Musta a avertizat că dacă nu ne vom imuniza rapid, cât mai mulți dintre noi, există riscul să apară mutații rezistente ale virusului în această perioadă.
Medicul susține că nu există studii care să demonstreze de câți anticorpi ai nevoie pentru a fi protejat împotriva infectării: „Nu sunt studii care să arate exact nivelul necesar de anticorpi pentru o protecţie solidă. Pe de altă parte, grija noastră cred că trebuie să fie mai mult asupra nivelului de anticorpi care ar putea să nu te protejeze din cauza apariţiei unui nou virus prin mutaţii generice. Eu cred că aici este problema esenţială, pentru că noi, dacă nu ne vaccinăm într-un ritm rapid şi într-un număr foarte mare, există riscul (în timpul campaniei de vaccinare – n.r.) să se selecteze tulpini cu proteine modificate, care să nu mai fie recunoscute de aceşti anticorpi, indiferent de titrul pe care îl avem“.
CITEȘTE ȘI CDC analizează noi efecte adverse ale vaccinului Pfizer. Ce categorii de bolnavi sunt vizate
Partenerii noștri