• Dermatologia, radiologia și psihiatria sunt cele mai căutate specialități medicale din România.
  • Mai puțin de 5% dintre rezidenți aleg medician de familie, adică sub 1.500 din 30.000.
  • Daniel Jinga: Aproximativ 11.000 de medici din totalul de 55.000 din România sunt medici de familie.

Viitorii medici știu exact ce își doresc. Cele mai căutate specialități medicale din România sunt dermatologia, radiologia și psihiatria, conform unui studiu realizat de UMFCD.

La polul opus se află medicina de familie cu mai puțin de 5%, adică sub 1.500 de rezidenți, au ales această specialitate, dintr-un total de peste 30.000. Situația este cu atât mai critică cu cât estimările arată că în următorii ani peste 6.000 de medici de familie vor ieși la pensie.

„În următorii ani vor ieși la pensie circa 6.000 de medici de familie. Dacă ne dorim să nu ducem lipsă de medici de familie, trebuie să corelăm numărul de rezidenți pe care îi pregătim cu necesarul de locuri. Acesta este motivul pentru care vom încerca să marim numărul de medici de familie pe care îi pregătim, pentru a spera că nu vom avea dezechilibre majore în Romania”, scrie în studiu.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

Care sunt cele mai căutate specializări

Rezidenții aleg după terminarea studiilor de licență următoarele ramuri: dermatologie, radiologie imagistică, psihiatrie, neurologie pediatrică, oftalmologie, chirurgie plastică, cardiologie, pneumonie, medicină nucleară, boli endocrine, medicină sportivă, neurologie și diabet. Puțini rezidenți aleg chirugia și deseori rămâne cu locuri neocupate.

Citește și: