• O echipă de chirurgi elvețieni au reușit să țină un ficat donat în afara corpului trei zile, cu ajutorul unei tehnologii de ultima generație.
  • Experții speră ca tehnologia să reducă numărul de organe donate care sunt aruncate, deoarece conservarea lor la temperaturi scăzute provocă leziuni.
  • Șapte unități de transplant hepatic din Marea Britanie au început să folosească același tip de tehnologie.

O echipă de chirurgi elvețieni au reușit să țină un ficat donat în afara corpului trei zile, cu ajutorul unei tehnologii de ultima generație, scrie BBC.

Metoda de perfuzie normotermă oferă organului o alimentare continuă cu sânge, despre care experții spun că este mai bună decât modul tradițional de a-l pune pe gheață.

Ar putea fi chiar posibil să se extindă viabilitatea la 10 zile, a declarat echipa elvețiană pentru revista Nature Biotechnology.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Experții speră că avansul tehnologic ar putea ajuta la reducerea numărului de organe donate caresunt aruncate, deoarece conservarea țesuturilor și a organelor la temperaturi scăzute poate provoca leziuni celulare substanțiale.

Aparatul poate livra, de asemenea, medicamente sau alți nutrienți, precum și sânge, pentru a se asigura că organul este în cea mai bună stare înainte de transplant.

Pacientul care a primit ficatul se simte foarte bine

Bărbatul care a primit ficatul, care a stat conectat la perfuzii 68 de ore, avea nevoie urgentă de un nou organ pentru că avea cancer.

Operația sa de transplant a fost efectuată la patru zile după ce organul donator a fost îndepărtat de o femeie de 29 de ani care a murit în mai 2021.

Bărbatul a putut pleca acasă de la spital la 12 zile după operație.

Medicii lui spun că mai sunt necesare cercetări, cu mai mulți pacienți și perioade mai lungi de observație, dar rezultatele de până acum par foarte promițătoare.

Credem că acest prim succes de transplant… poate deschide noi orizonturi în tratamentul multor afecțiuni hepatice”, au spus ei pentru revista Nature Biotechnology.

Unele dintre cele șapte unități de transplant hepatic din Marea Britanie au început, de asemenea, să folosească același tip de tehnologie, iar experții de la Universitatea Oxford intenționează să evalueze rezultatele ca parte a unui studiu numit studiu PLUS.