• Jacinda Ardern reușește pentru a doua oară să învingă COVID-ul în Noua Zeelandă
  • Premierul neozeelandez are 40 de ani și este în funcție din octombrie 2017
  • Noua Zeelandă a avut 1874 de cazuri de covid și 25 de decese
  • Acum Noua Zeelandă mai are doar 39 de cazuri active
  • La o populație de 5 milioane, Noua Zeelandă a făcut peste 1 milion de teste

Există o ”doamnă de fier” a pandemiei. Ea a reușit să învingă pentru a doua oară epidemia din țara sa. Și a trecut cu bine peste toate crizele pe care le-a prins în cei trei ani de mandat. Evident, nu se întâmplă la noi. Nici în altă țară din Europa. Este premierul Noii Zeelande – Jacinda Ardern.

De la începutul pandemiei, Noua Zeelandă are 1.874 de cazuri, iar cazurile active sunt doar 39. Este și unica țară care a avut 100 de zile fără ca cineva să mai ia virusul.

În ultimile două săptămâni neo-zeelandezii votează pentru alegerile parlamentare. În secțiile de vot vin fără mască, iar cea care le-a fost exemplu este chiar premierul Jacinda Ardern.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cum a reușit Jacinda Ardern să țină în frâu epidemia: în primul rând, Noua Zeelandă a introdus măsuri foarte dure. Din martie, când avea doar 100 de cazuri, Ardern a închis granițele pentru toți turiștii străini și a impus carantină obligatorie pentru cetățenii care se întorc acasă.

Apoi, au rămas deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, spitalele și benzinăriile. Traficul a fost restrecționat, iar interacțiunile sociale limitate. Locuitorii au fost rugați să rămână în locul unde se află în acea seară. Restricțiile au început să fie ridicate, treptat, peste o lună.

Singura măsură rămasă în vigoare și până în prezent este controlul traficului internațional. După ce în august au început din nou să crească numărul de infectări, Jacinda Ardern a introdus din nou restricții.

Capitala Auckland a fost închisă, iar alegerile din septembrie se desfășoară abia acum în octombrie. Oksana Pyzic, profesor la Școala de Farmacie a Colegiului Universitar din Londra, spune că reușita Noii Zeelande a fost că a găsit, testat, izolat și îngrijit fiecare persoană infectată. La o populație de 5 milioane de cetățeni, în Noua Zeelandă au fost făcute peste 1 milion de teste.

„Punctul de cotitură pentru fiecare ţară trebuie să constea în găsirea, testarea, izolarea şi îngrijirea fiecărei persoane infectate. Acesta este cea mai bună strategie împotriva COVID-19 şi reprezintă modul prin care Noua Zeelandă a învins virusul” a declarat Ardern.