Experții susțin acest punct de vedere pe baza faptului că în unele țări reducerea ratei fumatului a coincis tocmai cu introducerea acestor noi produse

În data de 16 ianuarie, Consiliul Miniștrilor a aprobat un Decret Regal prin care se impune obligativitatea etichetării tutunului încălzit cu aceleași avertismente de sănătate folosite și pentru țigările convenționale. Nu doar atât, ci se interzice și vânzarea tutunului încălzit care conține arome caracteristice.

Aceasta este o măsură susținută atât de OMS, cât și de Europa, în vederea reducerii numărului de fumători. Cu toate acestea, în timp ce această măsură a fost luată în Spania, experți de renume, prezenți la Forumul Latino-American privind Nicotina și Reducerea Riscului – desfășurat în aceste zile în Panama – nu sunt de acord cu astfel de decizii.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Conform informațiilor relatate de El Digital Panamá , participanții afirmă că politicile împotriva produselor cu vapori și a altor produse din tutun fără ardere „nu au susținere științifică”. Potrivit lui Rafael Lara Liy, profesor la Universitatea Autonomă din Mexic , „există o campanie de dezinformare absolută” cu privire la acest tip de tutun încălzit, motiv pentru care „se impun interdicții fără să existe motive reale pentru a face acest lucru”.

Lara consideră că este crucial ca situația să fie analizată pentru a recunoaș2te și a aborda problema fumatului: „Este necesar ca guvernul, înainte de a stabili politici publice, să cunoască dovezile științifice și să aibă propuneri în conformitate cu realitatea”. Prin urmare, a afirmat că „nu poate exista o interdicție deschisă fără un motiv real”.

În cadrul Forumului s-a discutat despre tutunul încălzit și produsele cu vapori ca metode de reducere a ratei fumatului în întreaga lume. Acest tip de tutun, deși dăunător sănătății, prezintă mai puține riscuri decât cel cu ardere.

Un punct de vedere împărtășit de foști membri OMS

Epidemiologii Robert Beaglehole și Ruth Bonita au publicat recent un articol în prestigioasa revistă științifică The Lancet în care vorbesc despre valorificarea reducerii efectelor nocive ale tutunului. Ambii cred că reducerea efectelor nocive produse de tutun ar trebui să fie o strategie a Convenției-cadru a OMS pentru controlul tutunului (FCTC), similar cu măsurile de reducere a cererii și ofertei acestor produse.

„Nu există nicio justificare științifică pentru poziția OMS conform căreia țigările electronice și alte produse noi cu nicotină ar trebui să primească același tratament ca și produsele din tutun”, susțin ei. Și afirmă că „acest punct de vedere ignoră o abordare proporțională a riscului”.

Ei susțin această viziune pe baza datelor: în unele țări, reducerea fumatului a coincis tocmai cu introducerea unor produse noi din tutun, cum ar fi țigările electronice. Cel mai clar exemplu este Noua Zeelandă, unde prevalența fumătorilor zilnici a scăzut cu 49% în 5 ani de la apariția tutunului încălzit.

Prima explicație pe care ambii experți o găsesc pentru astfel de măsuri este lipsa de cunoștințe despre efectele pe termen lung ale țigărilor electronice. „Chiar dacă vapingul este sigur, în special pentru nefumători, riscul unor efecte semnificative pe termen lung este probabil scăzut”, argumentează ei, în special prin comparație cu tutunul care arde. Iar a doua este convingerea că disponibilitatea largă a tutunului încălzit va determina mai mulți tineri să fumeze. Aceștia afirmă că „deși procentul tinerilor nefumători care vapează este în creștere, aceasta rămâne destul de scăzută”.

Citește și: