• Vaccinul anti-Covid produs de compania americană Johnson & Johnson poate fi folosit în continuare în UE.
  • Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) transmite că beneficiile depășesc riscurile.
  • EMA: Cazurile foarte rare de coagulare a sângelui s-au produs la persoane sub 60 de ani, majoritatea femei, în primele trei săptămâni după vaccinare.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis, prin intermediul unui comunicat, că vaccinul anti-Covid produs de compania americană Johnson & Johnson poate fi folosit în continuare în Uniunea Europeană, dar și că beneficiile depășesc riscurile.

Tot EMA a mai precizat că există „o posibilă legătură” între vaccinul cu doză unică produs de compania Johnson & Johnson și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge apărute după imunizare. „Combinaţia între apariţia unor cheaguri de sânge şi trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului COVID-19 Janssen, produs de compania Johnson & Johnson, în prevenirea COVID-19, sunt mai mari decât riscurile de reacţii adverse”, conform Agenţiei Europene a Medicamentului.

Adrian Marinescu: „Nu există un profil pentru o persoană care va avea un risc mai mare de a dezvolta aceste tromboze”

Cazurile foarte rare de coagulare a sângelui s-au produs la persoane sub 60 de ani, majoritatea femei, în primele trei săptămâni după vaccinare. Agenția Europeană a Medicamentului a mai transmis că în acest context există asemănări cu cazurile de tromboze apărute după imunizarea cu AstraZeneca.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Totuși, ar putea exista o legătură între ser și apariția cheagurilor de sânge. Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat că va exista o monitorizare.

„În primul rând aș face următoarea precizare. Nu există un profil pentru o persoană care va avea un risc mai mare de a dezvolta aceste tromboze. Adică nu putem să știm deocamdată care ar fi mecanismul prin care ne-am da seama ca la persoana mai tânără sau la persoana de sex feminin apar mai des după vaccinare aceste tromboze. Că atunci, am putea să stabilim și niște indicații. În situația pe care o avem acum, în momentul în care facem vaccinul, într-adevăr va fi o perioadă de monitorizare”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie, îndeamnă românii să nu ezite să se accepte serul Johnson & Johnson: „Boala în sine, Covid-ul, este o boală trombogenă. Există un procent de până la 15% de pacienți covid care fac tromboză. Nu toate sunt mortale, nici la vaccin nu toate trombozele duc la deces. Dar boala în sine este incomparabil mai periculoasă decât vaccinarea”.