• Orezul este un aliment de bază versatil care se potrivește cu aproape orice.
  • Iată de ce trebuie să evitați să pregătiți o porție mare de orez, cum puteți depozita și pregăti corect orezul pentru a preveni o posibilă toxiinfecție alimentară.
  • NHS recomandă să păstrați orezul în frigider pentru cel mult o zi până la reîncălzire.

Orezul este un aliment de bază versatil care se potrivește cu aproape orice. Consumați-l cu ouă, pui, pește sau carne de vită. Crocant sau la aburi. Există atât de multe moduri de a-l pregăti și mânca, încât este greu de imaginat că te vei sătura vreodată de el. Doar pentru că se pare că nu te saturi niciodată să îl mănânci, nu înseamnă că nu te poți îmbolnăvi mâncându-l, mai ales dacă a stat prea mult timp în frigider.

Există o mică șansă ca, consumul orezului care a stat în frigider câteva zile să vă provoace o intoxicație alimentară. Aruncând, în schimb, orezul vechi de trei zile, ați putea să vă feriți de probleme stomacale.

Iată de ce trebuie să evitați să pregătiți o porție mare de orez, cum puteți depozita și pregăti corect orezul pentru a preveni o posibilă toxiinfecție alimentară.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cum pot face toxiinfecție alimentară de la resturile de orez?

Vrei să gătești o oală mare de orez din care să poți mânca toată săptămâna? Aveți grijă: Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie spune că puteți face toxiinfecție alimentară dacă mâncați orez reîncălzit. De ce? Toate varietățile de orez nefiert pot conține spori de Bacillus cereus, o bacterie care poate provoca boli gastrointestinale precum vărsături sau diaree, a declarat NHS. Potrivit Cook’s Illustrated, apa clocotită reînvie sporii, care se pot transforma în bacterii pe măsură ce orezul se răcește.

Riscul apare atunci când orezul stă afară mai mult de o oră; atunci se pot înmulți sporii de bacterii. Aceste bacterii nu reprezintă o problemă dacă mâncați orezul imediat, dar îmbolnăvirea este mult mai frecventă în cazul în care mâncați orez care a stat la temperatura camerei timp de câteva ore, este refrigerat și apoi este consumat câteva zile mai târziu. Bacteriile se pot dezvolta rapid la temperaturi cuprinse între 4 și 60 de grade Celsius. Dacă orezul stă două ore la temperatura camerei sau o oră la 32 de grade Celsius, ar trebui aruncat, potrivit Food Network.

Cum pot păstra orezul pentru a preveni intoxicațiile alimentare?

Pentru a preveni toxiinfecția alimentară, ar trebui să puneți orezul rămas în frigider după ce ați terminat de gătit (NHS recomandă să îl depozitați în mod ideal în decurs de o oră) și să limitați perioada de timp în care orezul rămas se află în frigider.

Cu toate acestea, aveți grijă să nu puneți un recipient fierbinte de alimente în frigider, deoarece acest lucru poate crește temperatura altor alimente și, eventual, poate duce la creșterea bacteriilor și acolo. Food Network recomandă să porționați lotul mare de orez în recipiente mai mici și să răciți orezul la temperatura camerei.

NHS recomandă să păstrați orezul în frigider pentru cel mult o zi până la reîncălzire. De asemenea, NHS recomandă să nu îl reîncălziți mai mult de o dată.

Cum ar trebui să reîncălzesc orezul rămas?

Dacă intenționați să reîncălziți orezul, asigurați-vă că orezul iese fierbinte din cuptorul cu microunde sau de pe aragaz, cu o temperatură internă de 73 grade Celsius sau mai mare. Iar data viitoare când vă este poftă de orez, limitați cantitatea pe care o preparați la ceea ce dumneavoastră și tovarășii de cină plănuiți să mâncați în ziua respectivă. Acest lucru ajută, de asemenea, la prevenirea risipei alimentare, alături de beneficiile evitării intoxicațiilor alimentare.

Citește și