• În 2019, Parlamentul European a votat pentru a scăpa de schimbarea ceasurilor.
  • Un studiu a constatat că 84% dintre persoanele din țările care au luat parte la ora de vară ar dori ca aceasta să fie întreruptă.
  • Cercetările au arătat, de asemenea, o creștere a numărului de accidente de mașină atunci când mașinile se întorc în lunile mai reci deoarece șoferii se adaptează la schimbarea orei.

În fiecare an, în a doua duminică din martie, la ora 2 dimineața, în SUA, ceasurile se dau înainte, ceea ce marchează începutul orei de vară. Deși ziua în care ceasurile se dau înapoi, în toamnă, este uneori considerată cea bună”, deoarece oamenii beneficiază de o oră în plus în pat, schimbarea orei de două ori pe an poate fi controversată.

În 2019, Parlamentul European a votat pentru a scăpa de schimbarea ceasurilor după ce un studiu a constatat că 84% dintre persoanele din țările care au luat parte la ora de vară ar dori ca aceasta să fie întreruptă.

Cu toate acestea, un sondaj YouGov a constatat că majoritatea britanicilor au fost marginal în favoarea menținerii acesteia, 44% dintre ei votând pentru păstrarea sistemului actual și 39% pentru eliminarea lui.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Există, de asemenea, unele probleme de sănătate legate de schimbarea orei, deoarece unele studii au arătat că aceasta perturbă ciclurile naturale de somn ale organismului, ceea ce poate afecta atât sănătatea fizică, cât și cea mentală.

Cum influențează schimbarea orei sănătatea fizică?

Potrivit Clinicii Mayo, creierul uman are un ceas biologic, cunoscut și sub numele de ritm circadian, care funcționează după un ciclu de 24 de ore.

Fie că este vorba de a câștiga o oră în plus sau de a pierde o oră de somn, acest lucru cauzează perturbarea ciclului de somn și poate fi dificil pentru unele persoane să se adapteze înapoi la un program normal. De asemenea, un somn perturbat ar putea duce, potențial, la un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Un studiu realizat în 2019 de cercetătorii de la Harvard Medical School și de la Massachusetts General Hospital a examinat impactul deficitului de somn asupra bolilor de inimă la șoareci. Acesta a constatat că, după 16 săptămâni, șoarecii care au avut ciclurile de somn perturbate au dezvoltat plăci arteriale mai mari în comparație cu șoarecii cu un ritm de somn normal.

Șoarecii cu deficit de somn aveau, de asemenea, un nivel de două ori mai mare al anumitor celule albe din sânge în circulație și cantități mai mici de hipocretină, un hormon care joacă un rol-cheie în reglarea stărilor de somn și de veghe.

Aceasta pare a fi cea mai directă demonstrație de până acum a conexiunilor moleculare care leagă factorii de risc sangvin și cardiovascular de sănătatea somnului”, a declarat Dr. Michael Twery, directorul Centrului Național de Cercetare a Tulburărilor de Somn din cadrul Institutului Național pentru Inimă, Pranz și Sânge din SUA. Cercetările au arătat, de asemenea, o creștere a numărului de accidente de mașină atunci când mașinile se întorc în lunile mai reci deoarece șoferii se adaptează la schimbarea orei.

Potrivit datelor furnizate de Zurich Insurance, șoferii sunt mai predispuși să aibă un accident între orele 16.00 și 19.00 în noiembrie, deoarece serile se întunecă mai devreme. După schimbarea ceasurilor, compania a observat o creștere cu 10 până la 15% a volumului de accidente în această perioadă, comparativ cu restul zilei.

Ce impact are schimbarea ceasului asupra sănătății mintale?

Când ceasurile se dau înapoi toamna, avem o oră în plus de lumină dimineața – însă acest lucru durează doar câteva săptămâni înainte ca zilele să se scurteze și răsăritul soarelui să fie din ce în ce mai târziu.

În cea mai scurtă zi a anului, 21 decembrie, Marea Britanie beneficiază de mai puțin de opt ore de lumină solară. Numărul mai mare de ore de întuneric poate duce la o stare de spirit scăzută și la depresie.