• Un focar misterios de hepatită la copii este încreștere, iar primul deces a fost raportat. Un adenovirus rămâne cel mai important suspect, deduc experții.
  • Numărul focarelor a ajuns la peste 170 de cazuri în 12 țări și se așteaptă o creștere. Cel puțin 17 copii, aproximativ 10% din cazuri, au necesitat transplant de ficat.
  • OMS și alți experți solicită mai multă conștientizare, testare și partajare a datelor la nivel mondial pentru a dezvălui misterul.

Un focar misterios de hepatită la copii este încreștere, iar primul deces a fost raportat. Un adenovirus rămâne cel mai important suspect, deduc experții, anunță Gilmore HealtNews.

Cel puțin un copil a murit din cauza unei inflamații inexplicabile a ficatului într-un focar internațional tot mai mare de cazuri de hepatită surprinzătoare la copii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Numărul focarelor a ajuns la peste 170 de cazuri în 12 țări și se așteaptă o creștere. Cel puțin 17 copii, aproximativ 10% din cazuri, au necesitat transplant de ficat. Vârstele copiilor afectați variază de la o lună la 16 ani, deși majoritatea sunt copii sub 10 ani, respectiv 5.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

OMS a raportat cele mai multe cazuri în Regatul Unit

În weekend, OMS a raportat 114 cazuri în Regatul Unit, 13 în Spania, 12 în Israel, șase în Danemarca, mai puțin de cinci în Irlanda, patru în Țările de Jos, patru în Italia, două în Norvegia, două în Franța. Unul în România, și unul în Belgia.

De asemenea, OMS a notat nouă cazuri în SUA, toate în Alabama. Două cazuri suplimentare au fost raportate în Carolina de Nord săptămâna trecută, ducând totalul SUA la cel puțin 11. Două dintre cazurile din SUA au dus la transplanturi.

OMS nu a raportat vârsta sau naționalitatea copilului care a murit

Deși numărul global de cazuri poate părea scăzut, inflamația severă a ficatului, alias hepatită, este mai puțin frecventă la copiii mici. Oficialii din domeniul sănătății din Scoția, care au dat primul semnal de alarmă pentru cazurile inexplicabile, și-au dat seama că ceva nu era în regulă. Ei au văzut 13 cazuri de hepatită severă la copii doar în martie și aprilie. De obicei, Scoția înregistrează mai puțin de patru astfel de cazuri pe parcursul unui an întreg.

Cazurile uimitoare de hepatică severă la copii declanșează o anchetă internațională

Experții în sănătate din întreaga lume lucrează pentru a înțelege ce cauzează leziunile hepatice severe. Copiii afectați au fost în mod constant negativi pentru virușii care atacă ficatul, și anume virusurile hepatitei A, B, C, D și E.

Până în prezent, nu există o legătură clară între cazuri, nici o asociere cu călătoriile sau o legătură clară cu un expunerea la mediu, medicamente sau alimente. Marea majoritate a cazurilor nu primiseră vaccinuri COVID-19, excluzând această posibilitate.

Suspectul principal continuă să fie un adenovirus, deși nu se știe dacă familia comună de viruși provoacă hepatită la copiii sănătoși. Din cele aproximativ 170 de cazuri raportate, cel puțin 74 au fost testate pozitiv pentru un adenovirus, iar 18 au fost testate pozitiv pentru adenovirusul de tip 41.

Noile virusuri sunt de obicei asociate cu infecții respiratorii, oculare și gastrointestinale

Adenovirusul de tip 41, care nu a fost legat de hepatită, provoacă de obicei diaree, vărsături, febră și simptome respiratorii, notează OMS. Pe baza datelor ale cazurilor din Marea Britanie, cele mai frecvente simptome ale copiilor afectați de focar includ vărsături și dureri abdominale. Majoritatea cazurilor nu au avut febră.

Focarul internațional vine în momentul în care Regatul Unit și Țările de Jos au documentat creșteri ale infecțiilor cu adenovirus în comunitatea generală, determinate de persoanele care își reiau activitățile normale care au fost restricționate în timpul pandemiei.

Ca atare, unii experți au emis ipoteza conform căreia cazurile de hepatită ar putea fi doar un rezultat rar care a fost întotdeauna posibil de la un virus comun. Însă rezultatul rar pare mai frecvent acum, deoarece mulți copii naivi din punct de vedere imunologic fac adenovirusuri în același timp după pandemie. Totuși, există și posibilitatea ca un nou tip de adenovirus să fi apărut și să explice cazurile de hepatită.

Datele susțin că nu este vorba despre adenovirus

De asemenea, este posibil să nu se fie cauzat deloc de adenovirus. Unele date sugerează că mulți copii care au fost testați pozitiv pentru un adenovirus au doar niveluri scăzute ale virusului prezent în corpul lor. Aceste date au ridicat posibilitatea ca prezența adenovirusurilor să fie pur și simplu incidentală, reflectând transmiterea ridicată în comunitate.

În plus, este posibil ca un adenovirus să fie doar o parte a poveștii, iar o co-infecție poate explica cazurile neobișnuite. O posibilitate este ca în spatele cazurilor să fie o co-infecție cu SARS-CoV-2 și un adenovirus.

OMS a remarcat că 20 de copii au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 și că alți 19 au o co-infecție cu SARS-CoV-2 și adenovirus. Dar, de asemenea, cercetătorii nu exclud posibilitatea ca leziunile hepatice să fie un rezultat rar doar dintr-o infecție cu omicron sau o infecție cu o variantă SARS-CoV-2 încă neidentificată.

OMS și alți experți solicită mai multă conștientizare, testare și partajare a datelor la nivel mondial pentru a dezvălui misterul.