- 5.236 de noi infectări și 96 de decese în ultimele 24 de ore înregistrate în România
- Franța a raportat peste 27.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
- Medic român stabilit în Franța: „În Franța se fac foarte multe teste. Se testează în laboratoare, în școli”
Ce părea inevitabil s-a întâmplat. Am sărit din nou de 5.000 de cazuri. Și cu mult. Sunt 5.236 de infectări noi, confirmate după ceva mai mult de 38.000 de teste. Sunt sub 100 de decese, dar numărul pacienților în stare gravă se apropie tot mai mult de 1.200.
Advertisment
Până când o să ajungă vaccinul Johnson and Johnson în România, avem la dispoziție Pfizer, Astra Zeneca și Moderna. Iar la Moderna, au fost peste 58.000 de programări, în ultimele 24 de ore.
Vom primi și peste 170.000 de doze de Pfizer suplimentare în martie, anunță premierul Cîțu, care spune că a impus cele mai relaxate restricții din Europa. Argumentul e un tabel cu ora când se aplică interdicții de circulație în alte țări. În Austria, stingerea se dă la 20:00, în Franța, la 18:00. Italienii sunt la fel de relaxați ca noi. La fel și spaniolii.
Recomandări
Guvernul nostru a luat însă încă o decizie greu de înțeles. Etapa a treia de vaccinare începe mai devreme acolo unde rata de infectare e peste 4,5. Însă doar dacă e vorba de municipii.
Asta înseamnă, de exemplu, că oamenii din comuna Dumbrăvița, unde incidența sare de 9, nu se pot vaccina. Asta deși localitatea e lângă Timișoara, unde etapa a treia a început.
Care este situația pandemiei în Franța?
„Ministrul Sănătății din Franța a declarat astăzi într-o declarație de presă că situația din țară este tensionată și îngrijorătoare. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 27.000 de cazuri noi. În Franța se fac foarte multe teste. Se testează în laboratoare, în școli. Pentru școli sunt asigurare 300.000 de teste pe săptămână”, a spus Mircea Ciungu, medic român stabilit în Franța.
„Eu trăiesc într-un orășel agricol. Suntem 7.000 de locuitori. Lumea suportă suficient de bine, zic eu. Bine, nu suntem într-o aglomerație urbană. Nu suntem izolați la domiciliu. Există măsura circulației restrânse. După ora 6 seara, pe tot teritoriul Franței, nu mai poți să circuli. Altfel, nu sunt măsuri foarte drastice”, a adăugat medicul.
Medicul crede că numărul mare de cazuri noi se datorează vacanței școlare. „Pare că trăim un al treilea val.” De asemenea, medicul a adăugat că Franța a anunțat că nu are în vedere stoparea vaccinării cu AstraZeneca.
Partenerii noștri