• Caz posibil este orice persoană care întruneşte criteriile clinice
  • Caz probabil este orice persoană care întruneşte criteriile clinice și care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau orice persoană care întruneşte criteriile de diagnostic imagistic
  • Caz confirmat este orice persoană care are probe recoltate și confirmare de laborator

La aproape un an de la confirmarea primului caz de coronavirus în România, Institutul Național de Sănătate Publică (ISNP) a actualizat din nou definițiile de caz pentru COVID-19.

Mai exact, specifică exact care sunt simptomele pentru infectarea cu SARS-CoV-2, dar şi ce înseamnă caz posibil, probabil sau confirmat.

Potrivit INSP, caz posibil este orice persoană care întruneşte criteriile clinice. Caz probabil este orice persoană care întruneşte criteriile clinice și care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau orice persoană care întruneşte criteriile de diagnostic imagistic.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Caz confirmat este orice persoană care are probe recoltate și confirmare de laborator.

Este definită de asemenea și noțiunea de „contact direct”. Printre altele, sunt vizate persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie cu un pacient sau cele care au avut contact fizic direct cu un caz. Mai exact, criteriile de includere în această categorie sunt:

  • locuieşte cu un pacient cu COVID-19
  • a avut contact fizic direct cu un caz
  • a avut contact cu un bolnav la mai puțin de 2 m, minimum 15 minute
  • în aceeaşi încăpere cu un caz de COVID-19, la mai puțin de 2 m, minimum 15 minute
  • acordă îngrijire directă unui pacient care are virus

Decesul cu COVID-19 este stabilit la un pacient confirmat cu această boală, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului.

De asemenea, COVID-19 trebuie raportat drept cauză a decesului, independent de condiţiile medicale pre-existente care se suspectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19.

COVID-19 trebuie menţionat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces„, mai spune INSP.