• Șapte din zece angajați au o periaodă dificilă emoțional, iar aproximativ o treime din angajații români spun că sunt în burn-out.
  • INSP: Numărul tulburărilor mintale din România s-a dublat, iar alți 42% din români au avut probleme emoționale în ultimul an.
  • Pricipalele probleme ale românilor sunt banii și condițiile de trai.
  • Românii cred că medicul de familie trebuie să depisteze problemele.

7 din 10 participanți la cel mai recent sondaj derulat de platforma de recrutare eJobs România declară că, în prezent, traversează o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional. Factorul care își pune cel mai mult amprenta asupra echilibrului lor psihic este faptul că muncesc prea mult și simt că au intrat într-o zonă de burnout, aproximativ o treime dintre respondenți marcând acest răspuns. Următorul motiv este legat de faptul că nu câștigă suficient pentru cheltuielile pe care le au. 20% nu se simt apreciați la locul de muncă, iar 13% spun că sunt afectați de diverse probleme pe care le întâmpină în viața personală.

Prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la valoarea de aproximativ 1.566 cazuri la 100.000 de persoane în anul 2012 la aproximativ 2.890 cazuri la 100.000 de persoane (3 cazuri la 100 de persoane) în anul 2021, afirmă specialiştii INSP

„Spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama de stigmatizare. Persoanele care suferă de afecţiuni mintale au nevoie de suport şi asistenţă medicală, dar stigmatizarea, discriminarea şi încălcările drepturilor oamenilor cu afecţiuni mintale sunt larg răspândite în comunităţile de pretutindeni”, conform specialiștilor.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Pandemia, războiul și criza au afectat peste 50% dintre români

Potrivit aceleiaşi surse, crizele în curs de desfăşurare în întreaga lume justifică tot mai mult prioritizarea sănătăţii mintale. „În ciuda importanţei sale, domeniul sănătăţii mintale primeşte doar o mică parte din atenţia şi resursele de care are nevoie. Rezultatul este acela că, pentru prea mulţi oameni, atingerea şi menţinerea sănătăţii mintale este o provocare”, susţin specialiştii.

Conform sursei citate, pentru fiecare ţară este necesară identificarea acţiunilor prioritare, dar beneficiile investiţiei în domeniul sănătăţii mintale sunt clare: se reduce suferinţa şi sănătatea publică este îmbunătăţită, se realizează o mai puternică protecţie a drepturilor omului şi se obţin rezultate economice şi sociale mai bune.

În ajunul Zilei mondiale a sănătății mintale, un nou sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală arată că nouă din zece respondenți (89 %) consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătății fizice.

Comisia Europeană vine cu propria analiză, potrivit acesteia, mai puțini români au probleme emoționale decât media europeană, 42 contra 46%. Românii cred că medicul de familie este cel care ar trebui să depisteze aceste probleme, iar cei mai importanți factori care contribuie la o bună sănătate mintală sunt condițiile de trai, securitatea financiară și activitatea fizică. Pandemia, războiul și criza financiară au afectat mai mult de jumătate dintre români, care cred că UE este cea care ar trebui să se asigure de o mai bună calitate a vieții.

Citește și: