• O treime dintre persoanele vindecate de coronavirus suferă de afecțiuni cerebrale sau tulburări de sănătate mintală, arată un studiu
  • Zeci de români au povesti pe un grup experiențele prin care au trecut
  • Majoritatea se confruntă cu insomnii, anxietatea și depresie

O treime dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă afecțiuni psihice sau neurologice, în decurs de 6 luni de la infectare. Asta arată un nou studiu, efectuat pe un eșantion de peste 236.000 de pacienți. Cercetătorii spun că, momentan, nu se știe modul în care acest virus duce la afecțiuni neurologice. Psihiatrul Gabriel Diaconu explică posibilele legături dintre COVID și aceste probleme.

„Sunt diagnostice care sunt puse la o distanță de timp de la infecția virală. Și mecanismul care ar putea să explice asocierea sau corelația dintre infecția COVID și apariția de simptome neuro-psihiatrice, poate că are de a face cu însăși natura bolii, partea de inflamație, partea de tulburare ale coaugulării, de privarea de oxigen”, susține medicul.

Problema nu-i ocolește nici pe români. Am intrat pe un grup de foști bolnavi de COVID, unde zeci de oameni au povestit experiențele prin care au trecut. Majoritatea dintre ei se confruntă cu insomnii, stări de anxietate și depresie, chiar și la aproape un an distanță.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Gabriel Diaconu spune că oamenii care trec printr-o boală, pot dezvolta afecțiuni psihiatrice atunci când citesc prea multe despre ea.

„Pandemia de COVID este una care afectează individul încă dinainte de a fi expus patogenului, prin întregul ecosistem de informație, de frică, teroare, care vrem, nu vrem, face parte din infodemia COVID”, a adăugat psihiatrul.