- Medicii spun că în spital sunt „spații improvizate, multifuncționale, aglomerate”
- Nouă medici de la Spitalul Colțea din București afirmă că paturile pentru pacienți au fost reorganizate deficitar, iar unele demiteri au fost făcute în mod ilegal
- Doctorii spun că spațiile de consultație au fost „reduse dramatic”, fapt ce afectează activitatea profesională
Un număr de nouă medici de la Spitalul Colțea au semnat un memoriu pe care l-au trimis la mai multe instituții. Documentul a intrat în posesia Aleph News și conform acestuia, ei reclamă managementul defectuos al unității sanitare, dar și modul în care au fost reorganizate paturile pacienților.
Medicii au sesizat autoritățile cu privire la faptul că tot Compartimentul de Cardiologie din Secția de Medicină Internă a fost ”redus, prin distribuirea unui salon de șapte paturi, a unei rezerve de două paturi, a majorității anexelor sanitare și a unui cabinet de consultații către Secția de Radioterapie Colțea, precum și a compartimentului de îngrijire acuți cardiaci (CTIC/UTIC) cu zece paturi către ATI Colțea, nou înființat și numit după această reorganizare drept ATI Non-COVID”.
Măsura a fost contestată în instanță și, conform medicilor, judecătorii le-au dat câștig de cauză.
„Instanța a admis actiunea formulată de subsemnații și a dispus atât anularea Deciziei, cât și restabilirea situației anterioare reorganizării”, afirmă cadrele medicale de la Colțea.
„Anuleaza Decizia 141/LM/19.05.2020 emisă de managerul Spitalului Clinic Colțea. Obligă pârâtul la readucerea efectivă a spațiilor spitalului la forma și structura în care se aflau anterior emiterii Deciziei nr 11/LM/19.05.2020.”, conform deciziei Tribunalului București.
Totuși, decizia nu ar fi fost pusă în aplicare, afirmă cele nouă cadre medicale de la Spitalul Colțea.
Reorganizarea ar afecta și viața pacienților
Potrivit documentului semnat de cei nouă medici, „pacienți aflați în stare gravă, instabili, sunt supravegheați improvizat în saloane, întrucât medicii ATI evita preluarea acestor pacienți, pentru ca probabil își asuma lipsa competentei in acest sens”.
În plus, conform sursei citate, spațiile de consultație au fost „reduse dramatic”, fapt ce afectează activitatea profesională.
„Reducerea de personal medical mediu calificat și personal necalificat (consecința a reducerii numărului de paturi a secției de Medicină Internă) prin redistribuirea către alte secții (ATI, CPU), așa încât s-a ajuns la “performanța” ca de luni de zile, pe toată sectia de Medicina Interna, pentru ambele etaje, (inclusiv zona de izolare de pe secție)” sa fie o singură infirmieră în tura de noapte”, mai reclamă medicii spitalului bucureștean.
Demiteri la limita legalității
Medicii care au semnat memoriul ce a ajuns inclusiv la Primăria Capitalei, afirmă că a fost cumpărată aparatură, dar aceasta nu a ajuns niciodată în spital.
Neregulile sesizate de ei includ și demiteri presupus ilegale: „doi colegi cărora li s-a desfăcut contractul de munca înainte de termen. Spețe prezentate în instanță, cu rezoluție pozitivă cauzei lor”.
„Angajări ilegale: șef CPU fără competenta în Medicina de Urgență, cu comisie de concurs întocmită dincolo de criteriile de legalitate”, afirmă doctorii.
Manager: „Acuzațiile sunt neadevărate”
Managerul Mircea Lupușoru a explicat, pentru Aleph News, că reorganizarea spitalului și a paturilor pentru pacienți a fost făcută în urma unei directive ce a venit de la Direcția de Sănătate Publică.
„Acuzațiile sunt total neadevărate, mai puțin avizul temporar emis de DSP, care este real și eu terebuie să respect avizele si structurile superioare. Le-am spus că dacă DSP așa a hotărât, eu nu ma pot pune contra”, a spus, la Aleph News, managerul Spitalului Colțea, Mircea Lupușoru.