• Doar 3.028 de medici vor să vaccineze dintr-un total 10940, adică 30%
  • Gheorghiță: Este mai puțin decât ne așteptam
  • Gheorghiță: Programările se realizează pe listele deschise de doctori
  • Miercuri va începe proiectul pilot din județul Timiș
  • Cei aflaţi în lista de aşteptare vor fi notificaţi o singură dată
  • În cabinetele medicilor vor fi folosite AstraZeneca și Johnson&Johnson

Probleme neaşteptate legate de vaccinare. Majoritatea medicilor de familie refuză să facă vaccinul în cabinetele proprii. Doar 30% s-au înscris la program.

Sunt 3.028 de medici de familie care au optat pentru a participa la campania de vaccinare prin cabinetele proprii din 10.490 de medici de familie care sunt in relatie contractuala CNAS, adica circa 30%. Este mai putin decat ne asteptam si cat estimam din datele disponibile. Începand de maine proiectul pilot de la Timis cu cei 50 de medici de familie demareaza. A fost efectuat trainingul medicilor de familie”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Medicul de familie Adina Popescu s-a înscris în program, nu și în proiectul pilot, care începe mâine, la Timișoara. Îşi înţelege colegii care refuză să vaccineze. Spune că nu mai fac față sarcinilor. Pe lângă consultațiile obișnuite, îi monitorizează și pe pacienții COVID, dar și pe cei care au efecte adverse după vaccinare. Pe de altă parte, în cabinetele de medicină primară, nu pot fi asigurate circuitele.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Am fi la un moment dat, vinovaţii de serviciu. În acest moment, lumea refuză să se vaccineze cu acest vaccin, trece la medicul de familie, medicul de familie se va da peste cap să contracareze veştile şi ştirile pe care oamenii le aud, dar este foarte greu.

Teama mea este că la un moment dat ni se va pune, ştiţi cum, s-a aruncat pisica moartă peste gard. Adică medicii de familie nu au reuşit să ducă această campanie la bun sfârşit. 00:46 // 00:58 Dacă acum ar trebui să fac o listă, nu ştiu dacă aş aduna pacienţi. Am înţeles că este vorba despre 40 de lei pe vaccinare. Nu mă voi duce nici în Bali cu banii ăştia, dar cel puţin sperăm să facem faţă acestor cheltuieli”, a explicat doctorul.

Sunt şi două schimbări importante legate de programarea pentru vaccinare. De mâine, cei aflaţi în lista de aşteptare vor fi notificaţi o singură dată, nu de trei ori, cum era până acum. Iar din 10 aprilie, va fi afişat câte persoane sunt în faţă şi care este capacitatea de vaccinare zilnică a centrului. Azi au fost vaccinaţi 55 de mii de oameni, iar pe lista de aşteptare sunt 800.000 de români.

Dr. Sandra Alexiu: Cele mai mari probleme sunt la comunicarea între DSP-uri și medicii de familie.

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a vorbit, la emisiunea ȘTIU, despre acest subiect.

„Noi am primit mesajul de la DSP cu cel mult 24 de ore înainte de a se face centralizarea. Medicii așteaptă să vadă care vor fi condițiile de vaccinare. Medicii au făcut până acum voluntariat. Nu este un refuz, ci o așteptare, ca lucrurile să se facă ordonat.

Cele mai mari probleme sunt la comunicarea între DSP-uri și medicii de familie. Avem cabinete în care nu ai cum să faci circuite și zone de așteptare. Lucurile trebuie regândite și e nevoie de flexibilitate”, a explicat medicul, la ȘTIU, marți seara.