• Ministerul Sănătății a dat detalii despre primul caz raportat de hepatită acută severă la un copil din România, din cauze necunoscute.
  • La nivel european au fost identificate 169 de cazuri de „hepatită acuză severă de cauză necunoscută”, fiind îngrijorător faptul că nu au fost detectate virusurile hepatice cunoscute până în prezent.
  • Ministerul a confirmat că singurul caz din România nu a avut contact cu niciun alt caz din afara țării și insistă asupra faptului că fetița de 5 ani are o stare „stabilă”.

Ministerul Sănătății a dat detalii despre primul caz de hepatită acută severă la un copil din România, din cauze necunoscute și încearcă să liniștească părinții care citesc în aceste zile despre această boală care afectează copiii cu vârste cuprinse între 1 și 16 ani.

„Referitor la cazul de hepatită acuta severa aparut la un copil din Romania

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat pana la data de 21 Aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscuta (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute pana in prezent), inregistrate la copii cu varsta intre 1 luna si 16 ani. Acest cazuri au prezentat insuficienta hepatica, adesea severa, niveluri ridicate ale enzimelor care indica citoliza hepatica si icter. La 74 de cazuri a fost detectata prezenta adenovirusului F41.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cazul raportat de Romania este al unei fetite in varsta de 5 ani, internata la un spital de specialitate in data de 4 aprilie. Nu a fost detectata nici o infectie virala activa, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabila, primeste medicatie simptomatica si este in continuare spitalizat. Copilul nu a calatorit in strainatate si nu are nici o legatura epidemiologica cu alt caz raportat catre OMS Europa. Raportarea a avut la baza definitia OMS de caz probabil, care se refera la insuficienta hepatica, transaminaze >500 UI si icter la un copil la care nu exista markeri de infectie virala hepatica.

Facem aceste precizari pentru informarea opiniei publice si pentru a elimina speculatiile care ar putea produce ingrijorare in randul parintilor din Romania”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății. În concluzie, părinții sunt rugați să nu se panicheze în această perioadă în care apar aceste cazuri de hepatită.