• Prima versiune a dosarului electronic de sănătate va fi gata în octombrie.
  • Versiunea completă a dosarului electronic de sănătate va fi gata în 2022.
  • 400 de milioane de euro din PNRR vor fi folosite pentru digitalizarea Sănătății.
  • 100 de milioane de euro vor fi folosite pentru sistemul informatic al CNAS.
  • Dosarul electronic de sănătate ar putea fi folosit precum certificatul digital COVID.

În octombrie o să ai prima versiune a dosarului digital de sănătate. Deocamdată, sistemul va centraliza doar informațiile din spitale și de la medicii de familie.

„Prin dezvoltarea unui alt program, care extinde aplicabilitatea dosarului electronic în ambulatorii și în serviciile de recuperare și în farmacii să fie completă în anul în care urmează”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, la Aleph News.

Din 2014 ar fi trebuit să ai dosar electronic de sănătate. A fost gata în 2016, dar nu respecta normele GDPR.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Era promovat ca un instrument care va funcționa mult mai bine decât cardul de sănătate. Nu se va bloca, promitea atunci ministerul. Nu a fost deloc funcțional. E rezolvată acum problema protecției datelor personale, iar softul va fi perfecționat prin programul de actualizare a sistemului infromatic al CNAS.

„Pe măsură ce noi vom avea, așa cum am făcut, de exemplu, pentru certificatul COVID, lucrul ăsta se dorește extins, ca atunci când o persoană suferă un accident de schi în Austria sau un accident de muncă în Spania, să aibă posibilitatea ca medicul care îl vede în urgență să acceseze istoricul medical”, a explicat Ioana Mihăilă pentru Aleph News.

100 de milioane de euro din PNRR merg către digitalizarea sistemului Casei de Asigurări

Un sfert din banii din PNRR pentru digitalizarea Sănătății, 100 de milioane de euro, vor face sistemul digital al Casei de Asigurări să funcționeze.

Ioana Mihăilă spune că angajează IT-iști ca tu să nu te mai trezești că, în mijlocul unei consultații, sistemul pică. Și a contactat deja specialiști, după modelul liderilor europeni ai digitalizării.

„Noi am căutat deja să facem niște parteneriate cu clustere de inovare și digitalizare din România. Am început discuțiile săptămâna aceasta. Ei au deja parteneriate semnate cu Estonia, cu Finlanda, cu Irlanda, țări pe care le-am identificat și noi ca fiind destul de digitalizate în sistemul de sănătate”, a mai spus ministrul Sănătății.