• Moderna lucrează pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie.
  • Compania farmaceutică a mai spus că, până în 2025, își propune să înceapă testele, în stadii incipiente, ale vaccinurilor care vizează 15 agenți patogeni de mare prioritate.
  • Anunțul vine în contextul în care Moderna și, în general, industria vaccinurilor, se îndreaptă spre o poziție postpandemică.

Compania farmaceutică, Moderna, a dezvăluit, luni seara, angajamentele și programele despre care a spus că o vor pregăti pentru a produce rapid doze de vaccin în cazul unei viitoare epidemii. Aceasta a precizat că, până în 2025, își propune să înceapă testele, în stadii incipiente, ale vaccinurilor care vizează 15 agenți patogeni de mare prioritate identificați de autoritățile sanitare mondiale.

„Ideea este de a începe testele de fază incipientă pentru fiecare dintre vaccinuri în următorii trei ani, pentru a identifica nivelul de doză adecvat. Acest lucru ar permite companiei să treacă, rapid, la testele din stadiile ulterioare, dacă va fi nevoie.”, a spus directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel.

„Este vorba de o economie de timp de aproximativ patru luni”. „Gândiți-vă la ce s-ar fi întâmplat dacă vaccinul [Covid-19] ar fi fost lansat, în SUA, nu în decembrie [2020], ci la mijlocul lunii septembrie. Am fi reușit să protejăm o mulțime de persoane cu risc ridicat înainte de acea iarnă teribilă. Așa că patru luni reprezintă o mare diferență”, a mai adăugat Bancel.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Studiile de fază unu, din stadiul incipient, necesită un număr relativ mic de subiecți și sunt concepute pentru a identifica doza adecvată care să fie testată în cadrul unor studii mai ample. Studiile de amploare, din etapa ulterioară, ar trebui să fie efectuate atunci când o boală este deja răspândită, astfel încât compania să poată testa eficacitatea vaccinului la prevenire.

Compania va căuta parteneri pentru aceste programe, însă a menționat că, în același timp, va dezvolta singură vaccinurile pentru orice boală pentru care nu va găsi parteneri.

Anunțul vine în contextul în care Moderna și, în general, industria vaccinurilor, se îndreaptă spre o poziție postpandemică. Discuțiile despre planurile de pregătire pentru o viitoare pandemie le reamintesc investitorilor rolul pe care Moderna l-a jucat în actuala pandemie, dar și probabilitatea ca virusul Covid-19 să nu fie ultimul agent patogen care va amenința omenirea.

Ca parte a angajamentului de a efectua teste de fază 1 ale vaccinurilor împotriva celor 15 agenți patogeni, extrași dintr-o listă păstrată de Organizația Mondială a Sănătății și o altă listă întocmită de Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii, Moderna a declarat că laboratoarele academice și guvernamentale, din întreaga lume, vor putea utiliza un sistem care va permite realizarea rapidă a prototipurilor de vaccinuri cu ARN mesager (ARNm).