• Coronavirusul a trecut de la oameni la nurci, a suferit o mutație și apoi a revenit la oameni
  • Noile mutații genetice sunt imune la posibilele vaccinuri împotriva COVID-19
  • Anticorpii sunt mai puțin protectivi împotriva acestor noi tulpini de Sars-CoV-2

De când autoritățile chineze au lansat codul genetic complet al SARS-CoV-2, în ianuarie, oamenii de știință au monitorizat îndeaproape orice indiciu al faptului că virusul ar putea suferi mutații, potrivit The Telegraph.

Asta pentru că, un virus stabil genetic poate fi mult mai ușor combătut prin intermediul unui vaccin. De asemenea, acesta conferă imunitate la reinfecție celor care s-au îmbolnăvit deja, pentru o perioadă limitată.

Lună de lună, coronavirusul s-a dezlănțuit în întreaga lume. A ucis peste un milion de oameni și a paralizat economiile statelor.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Însă, din punctul de vedere al oamenilor de știință, totul părea că se îndreaptă spre bine. Au fost descoperite varietăți, dar, în general codul genetic al virusului a rămas în mare parte consecvent, consolidând speranțele că un vaccin ar putea suprima boala și să ne permită reîntoarcerea la o viață normală.

Cu toate acestea, știrile din Danemarca amenință să schimbe toate aceste lucruri.

Virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații

Printre fermele de nurcă din regiunile Iutlandei de Nord și Noua Zeelandă, coronavirusul a trecut de la oameni la nurci, a suferit o mutație și apoi a revenit la oameni.

Acest lucru a produs îngrijorare în rândul oamenilor de știință. Experții au descoperit acum că, pe măsură ce virusul a migrat de la o specie la alta și a revenit, a suferit mutații semnificative.

Mutațiile genetice ale coronavirusului complică toate datele problemei

Până în prezent, oamenii de știință au identiificat cinci grupuri de variații ale codului său genetic. În mod crucial, unele dinte acestea afectează proteina de vârf care este foarte importantă. Aceasta este protenia esențială pe care virușii o folosesc pentru a pătrunde în celule.

Mai mult decât atât, aceasta este și proteina împotriva căreia oamenii dezvoltă anticorpi, fie prin vaccinare, fie din cauza unei infecții anterioare, pentru a combate infecția.

Oamenii de știință danezi știu despre mutații de câteva luni, dar abia în această săptămână rezultatele analizelor de laborator și-au dezvăluit potențialul sinistru. Acestea indică faptul că anticorpii sunt mai puțin protectivi împotriva noilor tulpini de Sars-CoV-2.

Danemarca se alarmează

Noua criză a fost exprimată în termeni severi de ministrul de externe al Danemarcei, Jeppe Kofod, la o conferință de presă de urgență vineri după-amiază.

Avem indicații că această mutație unică a redus răspunsul la anticorpi, ceea ce poate afecta în cele din urmă eficiența vaccinurilor” , a menționat acesta.

Nu pot sublinia suficient cât de serios este guvernul danez în această situație”, a mai adăugat ministrul.

Oamenii de știință nu cred că noile tulpini ale virusului sunt mai periculoase sau mai contagioase. Însă perspectiva unei răspândiri semnificative a unei tulpini pe care vaccinurile în curs de dezvoltare nu o pot suprima, reprezintă un coșmar pentru sănătatea publică.