• Bolnavii de COVID-19 așteptă pe holuri eliberarea unui pat
  • Bucureștiul are 202 paturi ATI la 2 milioane oameni
  • 1.428 paturi ATI sunt la nivel național

Peste 1.200 paturi sunt ocupate, iar 200 pacienți ajung zilnic la spitalele COVID din Capitală. Aproape toți cei internați au nevoie de oxigenoterapie.

De ce ne-a fost multă vreme frică se pare că nu scăpăm. Imaginile groazei din Italia, din primăvara, au ajuns și la noi – pacienți întinși pe holurile spitalului în așteptarea unui pat de terapie!

Imaginile de la camera de gardă a Institutului Matei Balș s-au viralizat rapid. Au fost surprinse chiar de un pacient – omul spune că până să ajungă pe holurile de la Balș a mai avut de trecut alte obstacole. Ce se vede în fotografii e doar vârgul aisbergului, spune el.

Constantin Ifteme, pacient cu COVID-19: „Iniţial am sunat la 112 o dată, apoi am sunat de pe un alt telefon, nu mi-au răspuns la niciun apel. M-au sunat, într-adevăr, la 20 de minute. Dacă 20 de minute nu răspunzi, se pot întâmpla tragedii.

Nu m-am întâlnit cu niciun medic, doar semnezi formulare, aproximativ 30-40 de pagini. Eu, medicul, am stat cinci şase ore acolo şi nu l-am văzut, am vorbit la telefon în momentul în care m-am hotărât să plec.

Ceea ce aţi văzut sunt holurile camerei de gardă. Nu e un salon. Medicii sunt foarte puţini, sunt doi, cred, nu au cum să facă faţă la atâţia pacineţi, în condiţiile în care salvările vin încontinuu. O parte dintre ele le redirecţionează către alte spitale, e ca la război”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

După 20 de zile în care s-a încercat aflarea numărului de paturi de la ATI, am reuşit să căpătăm și un răspuns. Nu de la Ministerul Sănătăţii, ci de la DSU.

La solicitarea Aleph News, Departamentul pentru Situații de Urgență a răspuns că ieri, la ora 10, nu era niciun pat de ATI liber în Bucureşti – dintr-un total de 202! La nivel național sunt 1.428 paturi. 1.205 pacienți internați la ATI la nivel național.

Vine o lună și mai grea, avertizează managerul Institutului de Pneumoftiziologie. „Dacă lucrurile vor continua așa, în decembrie se va plânge mult”, spune Beatrice Mahler.

„Dacă lucrurile continuă în această direcție, și decembrie va fi o lună în care vom plânge mult” – Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta.