• AstraZeneca va livra către UE jumătate din vaccinul promis pentru săptămâna viitoare
  • Gheorghiță spune că nu sunt suficiente date legate de urmările amestecării serului
  • Nu există diferențe între femei și bărbați în ceea ce privește frecvența trombozelor

AstraZeneca va livra doar jumătate din cantitea de vaccin promisă Uniunii Europene pentru săptămâna viitoare, 1,3 milioane de doze pentru cele 27 state membre.

Nu că ar fi o problemă, europenii nu se mai bat pe acest vaccin și din ce în ce mai multe țări îl folosesc doar pentru anumite grupe de vârstă.

Grecia, de exemplu, nu îl va folosi pentru cei sub 30 de ani, iar Franța la cei sub 55 de ani. În Franța, vaccinul nu va fi folosit nici într-o regiune în care tulpina din Africa de Sud este predominată.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

România nu va face la fel. Coorodonatorul Campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că nu sunt suficiente date științifice legate de ce se întâmplă când amesteci serurile. Medicul Gindrovel Dumitra explică la ce risc ne expunem.

„Discutăm despre o reacție alergică adversă care este extrem, extrem de rară, sunt aproximativ 5-6 cazuri la un milion de doze administrate, care la noi în România încă nu s-a întâmplat și pentru care există un tratament”, a precizat medicul.

Ce trebuie să facă persoanele care se vaccinează cu AstraZeneca și au reacții alergice

Pentru persoanele care se hotărăsc să se vaccineze cu acest ser, medicul Gindrovel Dumitra recomandă pacienților să urmărească câteva simptome care ar putea apărea în primele 14 zile de la prima doză: cefalee, dureri abdominale și tumefacții.

În acel moment pacientul ar trebui să i se adreseze medicului de familie sau chiar serviciului de 112. În mod obișnuit, trebuie creat mecanismul, și eu știu că este creat în acest moment mecanismul ca în cazul în care apar astfel de reacții adverse, pacientul va fi internat într-o clinică de hematologie unde i se efectuează investigații de laborator iar acolo i se administrează tratamentul specific care ii salvează viata”, a mai adăugat medicul.

Experții în sănătate din Uniunea Europeană și din Marea Britanie au stabilit că nu există diferențe între femei și bărbați în ceea ce privește frecvența trombozelor. Cu toate astea, la sfârșitul lui martie, Germania anunța că 29 dintre cele 31 de cazuri de tromboză venoasă apărute dupa vaccinarea cu AstraZeneca au apărut la femei.