• Sistemul Starlink, deținut de Elon Musk, își propune să ofere internet prin satelit în cele mai îndepărtate zone ale globului.
  • Una dintre stațiile terestre ale sistemului urmează să fie construită într-un sat de lângă Mont Saint-Michel, dar locuitorii se opun proiectului.
  • Motivul opoziției localnicilor este lipsa datelor referitoare la efectele semnalului asupra sănătății animalelor și a oamenilor.

Elon Musk nu are doar proiecte de implantare de cipuri în creierul uman sau de dezvoltare a vehiculelor electrice, el este și promotorul unui foarte ambițios plan de a conecta întreaga planetă la internet printr-un sistem de mii de sateliți, numit Starlink.

Constelația de sateliți este construită de compania SpaceX a lui Elon Musk. Utilizatorii rețelei Starlink din zonele rurale din Statele Unite au spus că sistemul este superior alternativelor disponibile în prezent pe piață. Conceptul Starlink este însă și contestat, primele voci critice venind din Franța, scrie Teslarati.

Pentru a-și îndeplini obiectivele mondiale de conectivitate la internet, SpaceX trebuie să construiască o rețea de stații terestre care vor fi în legătură cu sateliții Starlink. Unul dintre locurile propuse pentru o astfel de stație este Saint-Senier-de-Beuvron, un sat din Franța, situat la mai puțin de 20 km de Mont Saint-Michel, sit al Patrimoniului Mondial. În această zonă locuiesc doar aproximativ 350 de locuitori, dar aceștia și-au exprimat dezacordul față de instalarea stației Starlink în localitatea lor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Într-o declarație dată Agenției France-Presse (AFP), Francois Dufour, un fermier pensionar și membru al consiliului Verzilor, a susținut că instalația ar putea prezenta riscuri pentru locuitorii din zonă, care au experimentat deja în trecut pericolele reprezentate de factori precum undele electromagnetice.

Riscurile provocate de undele electromagnetice se asemănă cu cele ale liniilor electrice de înaltă tensiune, care au deranjat mulți fermieri din zonă. Rețelele sociale, internetul, există deja. De ce trebuie să mergem să căutăm internet pe lună?”, spune Dufour.

Unii locuitori din zonă nu se declară adversari ai tehnologiei, dar nu sunt nici indiferenți la viața oamenilor din zonă și a animalelor. Anne-Marie Falguieres, care locuiește la doar 60 de metri distanță de locul propus pentru stația Starlink, a menționat că satul vrea doar să cunoască pericolele pe care le poate prezenta instalarea sistemului acolo.

Nu-l atacăm pe Elon Musk. Nu suntem tehnofobi. Am un site de internet, soțul meu lucrează de acasă. Dar aceste antene sunt complet noi, cel puțin în Franța, și vrem să știm dacă sunt periculoase sau nu”, a spus ea.

În decembrie primăria Saint-Senier-de-Beuvron a emis o hotărâre de blocare a construcției unui site Starlink la sol, în ciuda faptului că stația a primit deja aprobare de reglementare de la agenția națională de frecvențe radio din Franța, ANFR.

Vorbind despre opoziția comunității din Saint-Senier-de-Beuvron față de amplasarea în zonă a instalației Starlink, viceprimarul satului, Noemie Brault, a spus: „Acest proiect este total nou. Nu avem nicio idee despre impactul acestor semnale. Din precauție, consiliul municipal a spus nu. Ne îngrijorează acest lucru fiindcă nu avem date despre efectele semnalului asupra sănătății animalelor și a oamenilor pe termen lung. Și când auzi că vrea să implanteze cipuri în creierul oamenilor, este înspăimântător ”, a spus ea.

SpaceX a lansat până acum peste 1.000 de sateliți Starlink, dar constelația de telecomunicaţii urmează să cuprindă 42.000 de sateliți. Elon Musk a spus că rețeaua Starlink în variantă beta are în prezent peste 10.000 de utilizatori, atât în Statele Unite, cât și în străinătate.