• Guterres: Omenirea nu este încă pregătită pentru o eventuală nouă pandemie.
  • Guterres: Trebuie să ne asigurăm că toată lumea are acces la diagnostic și tratament
  • OMS negociază un tratat global pentru 2024, privind gestionarea pandemiilor.Ţările bogate critică că ar fi obligate să dezvăluie detalii despre finanţarea cercetărilor medicale.

În 2023 ai început să auzi din ce în ce mai rar cuvântul pandemie. COVID-19 nu ne mai sperie, dar mai sunt în continuare multe lecții de învățat. Organizația Mondială a Sănătății spune că nu suntem suficient de pregătiți pentru a gestiona o nouă pandemie.

Care este planul Organizației Mondiale a Sănătății?

Secretarul general al ONU caută acum modalități prin care planeta să-și asume un set de bune practici într-o astfel de situație. Astfel, OMS duce mai multe negocieri care vizează un tratat global privind pandemiile, în vederea îmbunătăţirii reglementărilor şi a pregătirii pentru pandemiile viitoare.


Tratatul urmează să fie adoptat în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, programată între 27 mai şi 1 iunie 2024.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Deși sună promițător, proiectul ridică multe controverse

Se pare că tratatul ar urma să reglementeze cât de repede sunt împărtăşite informaţiile despre noii agenţi patogeni, cine şi unde se vor produce vaccinurile şi medicamentele, precum şi modul în care acestea sunt distribuite.

Chiar dacă tratatul va fi adoptat la reuniunea OMS, acesta va intra în vigoare dacă este ratificat de un număr suficient de ţări şi ar fi valabil doar în acele state.

Ţările bogate au criticat faptul că ar fi obligate să dezvăluie detalii despre finanţarea cercetărilor medicale şi că firmele farmaceutice ar fi obligate să adopte o transparenţă a preţurilor.

Citește și