• Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, a declarat că Omicron va deveni varianta dominantă de coronavirus în SUA
  • Oficialii din Regatul Unit au avertizat că țara se confruntă cu un „val mare” de infecții cu Omicron. Tulpina a devenit dominantă în Londra, depășind varianta anterioară Delta.
  • Regatul Unit a raportat primul său deces cauzat de această tulpină, crescând din nou nivelul de alertă COVID-19.

Noua tulpină de coronavirus, Omicron, se răspândește într-un ritm foarte rapid în comparație cu variantele anterioare, a avertizat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, notează CNN.

Tedros a adăugat și faptul că varianta a fost detectată în 77 de țări pănă în acest moment: „Realitatea e că Omicron este probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat”, a adăugat el.

Oficialii din Regatul Unit au avertizat că țara se confruntă cu un „val mare” de infecții cu Omicron. Tulpina a devenit dominantă în Londra, depășind varianta anterioară Delta. Luni, Regatul Unit a raportat primul său deces cauzat de această tulpină, crescând din nou nivelul de alertă COVID-19 și accelerând efectuarea booster-ului de către populație.

Recomandări

CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA
ISRAELUL LOVEȘTE YEMEN
TRUMP ÎȘI NUMEȘTE AMBASADORII
JURNALIȘTI MORȚI ÎN GAZA

Situația cazurilor depistate cu tulpina Omicron în SUA

Statele Unite ale Americii se află în spatele Europei, dar ratele de infectare sunt deja mult mai mari în New York și New Jersey. CDC estimează că 13,1% din cazurile depistate sunt cauzate de tulpina Omicron, comparativ cu doar 2% în săptămâna precedentă.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, a declarat marți pentru CNN că Omicron va deveni varianta dominantă de coronavirus în SUA, dar nu este clar ce va însemna acest lucru din punct de vedere al severității virusului.

Fauci a spus că nu este clar de ce simptomele sunt mai ușoare în Africa de Sud, dar s-ar putea datora faptului că mulți din comunitate au fost infectați înainte, așa că au un anumit nivel de protecție: „Orice ar fi, boala pare să fie mai puțin severă, fie că este în mod inerent mai puțin patogenă ca virus sau dacă există mai multă protecție în comunitate, va trebui să vedem când apare în Statele Unite”.

În timp ce datele, în special cele din Africa de Sud, sugerează că Omicron ar putea cauza simptome mai ușoare decât variantele anterioare, experții în sănătate publică subliniază că este prea devreme pentru a trage concluzii : „Suntem îngrijorați de faptul că oamenii asociază varianta Omicron ca fiind ușoară. Cu siguranță, am aflat până acum că subestimăm acest virus pe riscul nostru. Chiar dacă Omicron provoacă o boală mai puțin severă, numărul mare de cazuri ar putea copleși din nou sistemele de sănătate nepregătite”, a spus Tedros marți.