• Schimbarea periuței de dinți este esențială pentru a asigura o igienă dentară optimă.
  • Iată care sunt motivele pentru care ar trebui să ai grijă de sănătatea ta orală.
  • Bacteriile parodontale pot crește cu un procent ridicat probabilitatea de a suferi un accident vascular cerebral.

Cu toții punem în gură un anumit instrument cel puțin de două ori pe zi (sau ar trebui să o facem): periuța de dinți. Acesta este, desigur, un obicei sănătos, deși mulți oameni nu știu că acest instrument de igienă găzduiește până la 10 milioane de bacterii.

Nu este un pericol, atât timp cât folosiți pastă de dinți

Probabil credeți că secretul este că aceste bacterii fac parte din speciile bune” sau benefice” care trăiesc în flora noastră orală (pentru că, în realitate, există un număr mare de bacterii în gură care, dacă suntem sănătoși, nu ne fac nici un rău), dar un studiu publicat în Indian Journal of Dental Research în 2011 a constatat că printre bacteriile care populează periuțele de dinți se numără Escherichia coli, Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Pseudomonas, Lactobacillus și Klebsiella, care pot provoca infecții grave.

Din fericire, la persoanele sănătoase și cu condiția să se folosească pastă de dinți (care este antimicrobiană), acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă în marea majoritate a cazurilor. Cu toate acestea, persoanele care ar putea avea un sistem imunitar slăbit ar trebui să ia măsuri de precauție suplimentare prin schimbarea frecventă a periuțelor de dinți, prin utilizarea de agenți antimicrobieni, prin folosirea clătitelor orale și, dacă este posibil, prin păstrarea periuțelor de dinți în afara băii. Oricum ar fi, există totuși câteva măsuri care ar trebui urmate pentru a asigura o igienă dentară maximă și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Schimbați-vă periuța de dinți la fiecare trei luni

De exemplu, din cauza deteriorării care apare odată cu utilizarea efectivă a periuței de dinți, American Dental Association, asociația profesională a dentiștilor din Statele Unite, recomandă înlocuirea periuței de dinți (sau a capului de periuță, dacă aceasta este electrică) la fiecare trei luni sau chiar mai des dacă există o deteriorare evidentă.

În mod similar, periuța de dinți trebuie clătită bine după fiecare periaj, pentru a evita eventualele reziduuri de pastă de dinți sau sedimente, și depozitată în poziție verticală (cu peri în partea de sus, bineînțeles).
În cele din urmă, organizația sfătuiește să evitați să le depozitați într-un spațiu închis (sau să folosiți capacul care însoțește adesea periuțele de dinți noi), deoarece acest lucru împiedică eliminarea umidității, care favorizează proliferarea microbilor mai mult decât expunerea la aer.