• Efectele de lungă durată apar la aproximativ 90 de zile după ce dispar simptomele inițiale.
  • Simptomele de lungă durată sunt caracterizate prin oboseală, anxietate sau dificultăți de respirație.
  • Varianta Omicron provoacă forme mai ușoare, dar a copleșit spitalele.

COVID de lungă durată este diagnosticat, de obicei, la multe săptămâni după infectare de coronavirus. Orice efecte de lungă durată apar de obicei la aproximativ 90 de zile după ce simptomele infecţiei iniţiale dispar, a declarat săptămâna aceasta Maria Van Kerkhove de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În general, unele estimări sugerează că mai mult de o treime dintre supravieţuitorii COVID-19 vor dezvolta unele simptome ale COVID de lungă durată. Simptomele includ oboseală, dificultăţi de respiraţie, anxietate şi alte probleme. Boala persistentă este mai probabilă dacă persoana a fost spitalizată cu COVID-19, dar cercetările arată că poate apărea chiar şi după o infecţie uşoară.

Omicron şi-a făcut apariţia la sfârşitul anului trecut. Varianta provoacă, în general, forme mai uşoare faţă de versiunea Delta a coronavirusului, dar a copleşit totuşi spitalele.

Recomandări

PÎRVULESCU, VIZAT DE DNA
PREMIUL NOBEL PENTRU PACE
STATISTICI SUMBRE ÎN RO
PAGUBE DUPĂ MILTON
CE E LIBERTATEA
TĂTIC LA 84 DE ANI

Van Kerkhove a spus că nu a văzut nicio cercetare care să indice că procentul supravieţuitori care se îmbolnăvesc de COVID de lungă durată se va schimba cu varianta Omicron.

Dr. Linda Geng de la Universitatea Stanford, care co-dirijează una dintre numeroasele clinici specializate în COVID de lungă durată, a declarat că, deşi nu poate spune cu siguranţă, este probabil un nou val de pacienţi, relatează AP.

Trebuie să fim foarte precauţi, foarte atenţi şi pregătiţi”, a spus Geng. Între timp, oamenii de ştiinţă se grăbesc să afle ce se află în spatele acestei afecţiuni misterioase. Teoriile variază de la o tulburare autoimună la viruşii latenţi din organism care sunt reactivaţi.

Oamenii de ştiinţă analizează, de asemenea, dacă vaccinurile ar putea fi o parte a răspunsului. O echipă de la Universitatea Yale studiază posibilitatea ca vaccinarea să reducă simptomele pe perioadă mai mare de timp ale COVID. Iar alte două studii oferă primele dovezi că vaccinarea înainte de a contracta COVID-19 ar putea ajuta la prevenirea bolii persistente sau cel puţin la reducerea severităţii acesteia.