• Raed Arafat a postat un videoclip pe pagina sa de Facebook în care explică motivul emiterii ordinului dat ieri.
  • Ordinul a fost interpretat atât în mod pozitiv, cât și negativ.
  • Raed Arafat: „Legea din România nu permite să închidem unitățile de primiri urgență. Chiar dacă suntem într-o situație de presiune maximă asupra UPU și asupra camerelor de gardă, există proceduri care ne permit să adaptăm modul în care lucrăm acolo; ne adaptăm unei situații de aflux masiv de pacienți. În niciun caz nu putem să spunem stați în stradă, căutați-vă alt spital”.

Raed Arafat: „Ordinul aplică ce spune legea și explică ce nu putem face în acest moment, indiferent ce presiune avem asupra noastră. De subliniat e însă următorul aspect, ca să înțeleagă lumea de ce suntem aici.

Înaintea pandemiei, noi vedeam în UPU 12, 14 chiar 15.000 cazuri pe zi – erau situații în care erau urgențe majore, dar erau și cazuri care nu erau urgențe majore. În perioada pandemiei, și din cauza mobilității mai scăzute a populației și scăderea circulației, am ajuns la o medie de 7.000- 8.000 cazuri pe zi, în loc de 12-13.000 – dar s-a schimbat profilul cazurilor.

Aveam cazuri ușoare pe care puteam să le rezolvăm rapid, cazuri complexe pe care le rezolvam și le internam în spital. Acum avem cazuri complexe, care pun probleme și provocări pe care nu le aveam înainte.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Diferența este însă că mulți pacienți Covid pozitiv rămân perioade îndelungate în interiorul UPU. De aici provine această presiune pe unitățile și camerele de gardă.

Una este să evaluezi, să triezi, să testezi – alta este să ții bolnavul pe spațiile de UPU pentru o zi, uneori chiar două, trei, pentru că nu i se găsește loc sau pentru că testul nu a venit și nu se poate interna până nu vine testul. Această presiune a creat o problemă de capacitate și de spațiu. Am început să creștem capacitatea fizică UPU”.