• România se află pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese.
  • Principalele cauze ale mortalității din cauze tratabile sunt considerate bolile cardiace, cele pulmonare și accidentul vascular cerebral.
  • Mortalitatea prevenibilă este considerată un indicator al eficienței politicilor publice de prevenție.

România continuă să aibă unul dintre cele mai slabe sisteme de sănătate de pe continent și se află pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile. Asta este concluzia din raportul „Starea Sănătății în Uniunea European pe anul 2023”.

Mortalitatea prevenibilă este considerată un indicator al eficienței politicilor publice de prevenție, în timp ce mortalitatea din cauze tratabile este considerată un indicator al eficienței sistemului de sănătate.
În anul 2020 – cele mai recente date disponibile, analizate în raport – s-au înregistrat în România 358 de decese prevenibile la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media UE și 235 de decese din cauze tratabile la 100.000 de locuitori, de 2,5 ori mai mare peste media UE.

Principalele cauze ale mortalității prevenibile au fost COVID-19, precum și bolile cardiace și bolile legate de consumul de alcool. Principalele cauze ale mortalității din cauze tratabile sunt considerate bolile cardiace, cele pulmonare și accidentul vascular cerebral.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
SINGUR PE LUME


Alți factori majori ce provoacă mortalitate ridicată în România sunt dieta nesănătoasă, fumatul și poluarea, potrivit raportului. aportul arată, de asemenea, că mortalitatea în România a crescut brusc în anul 2020 – moment ce a coincis însă cu izbucnirea pandemiei de COVID-19 – după un deceniu de îmbunătățiri treptate în ceea ce privește rata mortalității.

Și cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor sunt o piedică. Doar unul din 3 români plătește asigurare de sănătate. România a cheltuit, în anul 2021 – cele mai recente date disponibile și analizate în raport – 1.663 de euro cu sănătatea pe cap de locuitor, mai puțin de jumătate din media UE a anului 2021 – 4.030 de euro.

Citește și