• Primul medicament din ultimii 18 ani pentru Alzheimer a fost aprobat de Agenția Americană a Medicamentului.
  • Americanii au transplantat un rinichi de la un porc la un om.
  • Medicamentele pentru aciditatea stomacului au avut efecte pozitive și asupra diabeticilor.

Nu toți specialiștii și oamenii de știință au analizat virusul SARS-CoV-2 în 2021. Mulți au făcut descoperiri importante care ar putea să-ți salveze viața la un moment dat. Agenția Americană a Medicamentului a aprobat primul medicament pentru Alzheimer din ultimii 18 de ani. Aducanumab promite curăţarea creierului și le este indicat celor care au forme ușoare și moderate ale bolii, nu celor ajunși în faze avansate.

„Vorbim despre nişte anticorpi monoclonali care se vor ataşa de aceste plăci de amiloid. Astfel că organismul nostru le va recunoaşte şi le va ţinti şi le va elimina el singur. Sistemul nostru imunitar va reuşi să scoată aceste plăci”, spune Anca Panfil, medic specialist în psihiatrie de legătură.

Unele dintre descoperiri au fost cel puțin neașteptate. Chirurgii din Statele Unite ale Americii au transplantat pentru prima dată un rinichi de porc la un om, iar organul nu a fost respins. Psilocibina, , moleculă psihedelică aflată în componența ciupercilor magice, s-a dovedit eficientă în tratamentul depresiei rezistentă la tratament. Ecstasy-ul ar putea primi undă verde în 2023, iar ciupercile în 2025. Testele anterioare au arătat că ecstasy-ul, în combinație cu psihoterapia, a funcționat bine pentru pacienții cu șoc post traumatic sever. Specialiștii îți spun și care sunt avantajele.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

„Substanțele psihedelice sau psihodipleptice sunt substanțe care actionează asupra acelei părți din creier implicată în testarea realității. Experiența subiectivă a individului este de una cu universul, trezire la spiritualitate, pot fi elemente pluri sau poli senzoriale atât gustative, vizuale, auditive și, în general. Experiența psihedelică așa cum a fost ea descrisă este considerată ulterior de către subiect ca fiind o călătorie, i se și spune călătorie de altfel, cu urmări și dincolo de cele câteva minute sau zeci de minute, uneori pentru săptamani, luni sau chiar ani”, a declarat Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Știința a dus progrese și neurologie. Specialiștii au descoperit faptul că, o criză de epilepsie ar putea fi tratată mai uşor, prin stabilizarea unor canale neuronale.

„Ce aduce acest studiu nou este un mecanism care nu a fost până acum niciodată explorat în epileptologie, care a fost explorat în oncologie și care reprezintă o verigă de stabilizare a acestor canale ionice a căror activitate aletrată explică perpetuarea crizelor epileptice în creier”, transmite Ioana Mândruță, medic neurolog specializat pe epilepsie.

Și în tratamentul diabetului s-au făcut progrese. Cercetătorii au observat că medicamentele luate pentru aciditatea la stomac au fost eficiente și pentru diabetici. Au scăzut nivelul de glucoza mai mult decât tratamentul standard.
Și oamenii de știință de la Universitatea Brown au conectat complet un creier uman la un computer printr-un dispozitiv transmițător.

Descoperirea îi ajută mai ales pe cei cu leziuni ale măduvei spinării, care ar putea ajunge să-și miște membrele robotizate prin simpla imaginare a mișcărilor lor. Iar asta e doar o parte din munca oamenilor de știință din acest an.
Testele și cercetările continuă și în 2022.