• 65% dintre români spun că au observat colegi afectați de burnout la locul de muncă.
  • O cauză a burnout-ului este lucrul neîntrerupt pe perioade lungi de timp.
  • „Sportul este minunea care stă în spatele soluției”, spune Radu Leca, psiholog.

Ai simțit vreodată că ajungi la burnout? Acest fenomen apare atunci te expui la prea mulți factori de stres pe perioade îndelungate de timp și nu îți mai găsești energia pentru a te concentra. Dacă simți asta, experții te sfătuiesc să faci mici ajustări ale stilului de viață.

„În urmă cu 40-60-80 de ani, părinții, bunicii, străbunicii noștri nu intrau în burnout. Erau verticali, puternici, pregătiți, antrenați. Din anul 2000 și până în prezent, oamenii noi și oamenii tineri, oameni la început de viață intră în burnout cu ușurință, fiindcă gama de alegeri pe care ei o au la dispoziție este extrem de largă. E un paletar, ca la culori, pe care-l accesezi și îți alegi de acolo, ce vrei tu. Cu cât ai mai multe alegeri de făcut, cu atât de simți mai obosit, de la parteneri, la mâncare, la lucruri de băut, de îmbrăcat, la sporturi, la vacanțe. Totul te obosește. Au devenit atât de sensibili, atât de rupți de propria persoană și dornici să fie social acceptați, încât obosesc și atunci când respiră. Și atunci, se produce noțiunea de burnout. Cu cât ai mai mulți factori stresanți în jurul tău, cu atât te simți mai obosit”, a explicat Radu Leca, psiholog, pentru Aleph News.

„Nu ai îndeajuns de multă grijă de tine, cu ce mănânci și ceea ce faci. Sunt foarte mulți factori stresanți, dar aceștia au trei soluții: sportul, cititul și, evident, sexul. Atât timp cât cele trei sunt active, burnout-ul nu apare”, a adăugat Radu Leca.

Recomandări

CE I-A SPUS CHARLES LUI SIR KEIR STARMER?
ORBAN SE ÎNTÂLNEȘTE CU PUTIN
PEDRO SANCHEZ VIZITEAZĂ ROMÂNIA
MALPENSA DEVINE BERLUSCONI
PUTIN DESCHIDE O POARTĂ SPRE DONEȚK
ASPRETELE, VĂZUT PENTRU PRIMA OARĂ NOAPTEA

Citește și