• Cu toții avem zile în care suntem obosiți sau pur și simplu suferim de oboseala de primăvară, iar toate acestea pot duce la o stare de spirit proastă.
  • Dar atunci când o „zi grea” se transformă într-o „săptămână foarte grea” care la rândul ei se transformă într-o „lună insuportabilă”, merită să știi care sunt semnele depresiei.
  • Depresia este o tulburare mentală frecventă și este foarte diferită de sentimentul de tristețe sau de nefericire.

Atunci când o „zi grea” se transformă într-o „săptămână foarte grea” care la rândul ei se transformă într-o „lună insuportabilă”, e necesar să știi care sunt semnele depresiei.

Cu toții avem zile în care suntem obosiți sau pur și simplu suferim de oboseala de primăvară, iar toate acestea pot duce la o stare de spirit proastă.

Depresia este o tulburare mentală frecventă și este foarte diferită de sentimentul de tristețe sau de nefericire.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Tulburările psihice obișnuite cauzează un stres emoțional semnificativ și interferează cu capacitatea unei persoane de a se concentra și de a-și face treaba.

Semnele depresiei pot varia, dar principalele simptome sunt sentimentele de deznădejde și nefericire care durează mai mult de câteva săptămâni. Există o serie de motive pentru care putem cădea în depresie și nimeni nu este imun. Acestea pot varia de la predispoziția genetică – persoanele cu antecedente familiale de depresie sunt mai predispuse la depresie, până la evenimente care schimbă viața, cum ar fi moartea unei persoane dragi. Chiar și evenimentele pozitive, cum ar fi nașterea unui copil, pot declanșa depresia postpartum la femei.

Iată câteva semne de depresie. Acestea pot fi multiple și uneori surprinzătoare.

O lipsă de dispoziție care durează mai mult de două săptămâni

Dacă te simți deprimat, descurajat sau lipsit de speranță pentru mai mult de două săptămâni, este posibil să fiți deprimat. Aceste sentimente pot apărea ca urmare a unui eveniment sau pot apărea din senin, fără nici un motiv aparent. Dacă observi schimbări în gândurile, sentimentele și comportamentul tău care îți afectează viața de zi cu zi, vorbește cu cineva de încredere.

Pierderea plăcerii

Dacă îți dai seama că nu îți mai face plăcere să faci lucrurile care îți plăceau cândva – cum ar fi hobby-urile sau petrecerea timpului cu prietenii, copiii sau animalele de companie – acesta este unul dintre semnele care indică depresia. Apare, de asemenea, la persoanele care suferă de boli cronice sau de abuz de substanțe. Deși anhedonia poate cauza retragere socială, vorbește cu cineva în care ai încredere. Poate că te va ajuta și te va asculta.

Letargie

Letargia înseamnă o lipsă de energie și de entuziasm în viața de zi cu zi. Deși la început poate părea doar o stare de oboseală, letargia seamănă mai mult cu acel sentiment pe care îl ai atunci când ești indiferent la tot ce te înconjoară. Chiar și persoanelor cu depresie ușoară le poate fi mai greu să aibă grijă de ele însele, de animalele lor de companie sau de familiile lor.

Senzație de furnicături

Cunoscută și sub numele de amorțeală emoțională, această senzație de amorțeală poate fi un alt semn al depresiei. Este posibil să ai dificultăți în a-ți accesa emoțiile și să te simți în afara contactului cu sentimentele.

Pierderea poftei de mâncare sau supraalimentarea

Atunci când suntem deprimați, funcțiile noastre de bază, cum ar fi mâncatul și somnul, sunt afectate. Unele persoane – în special cele a căror depresie este însoțită de sentimente de anxietate – pot constata că stomacul lor este prea umflat pentru a mânca și pot pierde în greutate. Alții se pot auto-salva prin supraalimentare.

Probleme de somn

Studiile arată că stresul și anxietatea ne afectează somnul. Și depresia face la fel. De fapt, legătura este atât de puternică încât cercetările efectuate de membrii departamentului de psihofarmacologie de la Universitatea din Bristol au arătat că aproximativ trei sferturi dintre pacienții depresivi prezintă simptome de insomnie, în timp ce hipersomnia (somnolență în timpul zilei) este evidentă la 40% dintre tinerii adulți depresivi, în special la femei.

Lipsa somnului este unul dintre factorii de risc dovediți pentru sinucidere la persoanele cu tulburare depresivă majoră, așa că este esențial să dormi suficient sau cel puțin să te odihnești.

Furie sau iritabilitate

Unele dintre semnele mai puțin cunoscute ale depresiei sunt furia și iritabilitatea. Reglarea noastră emoțională nu poate funcționa ca de obicei. Cu toții avem un creier logic și un creier emoțional. Atunci când suntem deprimați, creierul emoțional preia controlul și procesele noastre de gândire își pierd logica.

Ceață cerebrală

Ceața cerebrală este o formă de disfuncție cognitivă care afectează memoria, capacitatea de atenție și capacitatea noastră de a gândi clar și de a învăța, de a reține informații. De asemenea, stabilirea priorităților și luarea deciziilor poate deveni mai dificilă. Dacă nu ști că ceața cerebrală este unul dintre semnele depresiei, poate fi un simptom alarmant. Unii oameni chiar cred că dezvoltă demență, de unde și denumirea alternativă: pseudodemență.

Disfuncție sexuală

Libidoul scăzut poate fi, de asemenea, un semn de depresie, pe care mulți îl vor experimenta. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Psychiatry, aproximativ 40% dintre femeile cu tulburări sexuale, cum ar fi lipsa de dorință sau incapacitatea de a se excita sau de a atinge orgasmul, suferă de depresie.