• Furnicăturile la nivelul picioarelor sunt foarte frecvente atunci când ne așezăm și apăsăm pe un nerv și, de obicei, dispar atunci când ne schimbăm poziția.
  • Dacă furnicăturile sunt prelungite, ar trebui să mergem la medic, deoarece poate fi un simptom al unei boli.
  • Furnicăturile apar ca o consecință a acestor trei patologii.

Furnicăturile la nivelul picioarelor sunt foarte frecvente atunci când ne așezăm și apăsăm pe un nerv și, de obicei, dispar atunci când ne schimbăm poziția. Cu toate acestea, dacă această furnicătură este prelungită, ar trebui să mergem la medic, deoarece poate fi un simptom al unei boli. Furnicăturile apar ca o consecință a acestor trei patologii:

Hernia de disc lombar

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, discurile intervertebrale tind să se uzeze. Dacă unul dintre ele se rupe și o parte din el iese, vom avea o hernie de disc. În funcție de faptul că exercită sau nu presiune asupra rădăcinilor nervoase ale coloanei vertebrale, acestea pot provoca sau nu durere. Atunci când pun presiune pe ele, pe lângă durere, provoacă de obicei furnicături la nivelul picioarelor sau al feselor. În acest caz, este recomandat să mergem la un specialist care, prin teste imagistice, va stabili dacă avem o hernie de disc și unde s-a produs. Acesta o va trata sau ne va sfătui să ne supunem unei intervenții chirurgicale.

Stenoza canalului spinal lombar

Stenoza spinală lombară este o îngustare a canalului spinal lombar prin care trec rădăcinile nervoase care duc la membrele inferioare. Poate fi congenitală sau poate apărea în timp ce canalul spinal se uzează pe măsură ce îmbătrânim. Pe lângă furnicăturile la nivelul picioarelor, stenoza de canal se manifestă și prin alte simptome, cum ar fi durerea, incontinența urinară sau greutate la nivelul picioarelor atunci când mergem și care, de obicei, se ameliorează atunci când ne așezăm. Ca și în cazul precedent, este necesar să consultăm un medic dacă avem aceste simptome. După ce am fost supuși unor teste imagistice, putem fi tratați, de cele mai multe ori conservator, dar uneori va fi necesară o intervenție chirurgicală.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Instabilitate lombară sau spondiloză lombară

Instabilitatea lombară sau spondilolistezisul (vertebră deplasată) apare atunci când există o mobilitate excesivă între două vertebre adiacente. Dacă spondilolistezisul este localizat la nivelul coloanei lombare, poate provoca furnicături la nivelul picioarelor și chiar dureri sciatice. În multe cazuri, instabilitatea lombară nu produce simptome, dar, pe măsură ce se agravează, afectează foarte mult viața pacientului, motiv pentru care diagnosticarea timpurie este atât de importantă. Ca și în cazul precedent, cel mai adesea, odată diagnosticat, specialistul va prescrie un tratament conservator și, dacă nu există nicio îmbunătățire, va recomanda o intervenție chirurgicală.

Dacă avem furnicături în picioare în mod continuu, este necesar să vizităm un specialist. Ca și în cazul multor alte patologii, diagnosticarea timpurie va contribui la minimizarea consecințelor suferinței unei astfel de patologii.