• Rafila: Există pericolul ca tratamentul în secțiile ATI să nu mai fie posibil
  • Rafila: „Funcționarea sistemului de sănătate publică, care trebuie să gestioneze aproape 10.000 de cazuri pe zi, „lasă de dorit”
  • Virgil Musta: Cred că în foarte scurt timp sistemul va fi copleșit

Există pericolul ca tratamentul în secțiile de Terapie Intensivă să nu mai fie posibil, iar lucrul acesta va genera un număr de decese important, spune medicul Alexandru Rafila în contextul creșterii numărului de noi cazuri de COVID-19.

„În ultima săptămână am ajuns la valori care au depășit așteptările tuturor. Probabil că vom avea cifre cel puțin la fel de mari, iar lucrul acesta are un impact extraordinar de grav pentru că se va răsfrânge peste 7-10-15 zile asupra sistemul de sănătate. Există pericolul ca tratamentul în secțiile de Terapie Intensivă să nu mai fie posibil, iar lucrul acesta va genera un număr de decese important”, spune Alexandru Rafila.

El spune că funcționarea sistemului de sănătate publică, care trebuie să gestioneze aproape 10.000 de cazuri pe zi, „lasă de dorit”.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Nu există practic o coordonare a direcțiilor de sănătate publică, care să poată să identifice toate persoanele infectate, să poată să facă anchetele epidemiologice și să poată identifice și să testeze contacții acestor persoane. Dacă nu reușim acest lucru, atunci infecția va continua să circule în comunitate”, a mai spus reprezentantul României la OMS.

Virgil Musta: Cred că în foarte scurt timp sistemul va fi copleșit

În foarte scurt timp sistemul medical va fi copleșit, în condițiile în care situația din terapia intensivă este critică, spune medicul Virgil Musta: „Nu vreau să mă gândesc la momentul în care medicii decid pe cine salvează și pe cine nu”.

Întrebat, joi, la Digi24, cât mai avem până când ne vom confrunta cu adevărată criză, Virgul Musta a spus că situația este foarte, foarte dificilă. România se confruntă cu o continuă creștere a cazurilor noi și se va mai confrunta cu ele până când măsurile se vor dovedi eficiente: „Asta înseamnă că la două – trei săptămâni de la luarea unor măsuri vom putea avea rezultate. Până atunci cazurile vor crește, situația din terapiile intensive este critică”.

„Eu cred că în foarte scurt timp sistemul va fi copleșit și trebuie să găsim soluții”, a afirmat medicul din Timișoara.

Întrebat, mai departe, ce înseamnă „copleșirea sistemului”, Musta a răspuns că medicii nu mai au locuri să interneze pacienți la terapie intensivă. Extinderea ATI este foarte grea, deoarece pe lângă echipamentele specifice este nevoie de personal calificat și „aici nu stăm bine deloc”.

„Se va întâmpla cum s-a întâmplat în Italia: vor rămâne acasă dacă nu au acces la sistemul de sănătate. Încă avem o capacitate de creștere a locurilor, dar cred că se vor regăsi tot mai greu”, a spus medicul, adăugând că pacienții care au nevoie de oxigen este posibil să nu mai poată beneficia de asistență medicală, iar „formele severe cel mai probabil vor deveni forme critice și unii vor deceda”.

Medicii vor ajunge să decidă pe cine salvează și pe cine nu, a spus medicul, răspunzând la o întrebare, și adăugând: „Nu vreau să mă gândesc la acest moment, pentru că este un moment traumatizant pentru medicul care trebuie să hotărască și poate îl marchează o viață întreagă. Luptăm în continuare ca să găsim soluții cât de cât să ținem sub control fenomenul, dar să știți că singuri nu putem. Avem nevoie mai mult ca niciodată de comunitate, de responsabilitatea comunității, de a înțelege că trebuie să ne protejăm pentru că spitalul nu este o soluție”.

Medicul Musta a anunțat și un proiect care este în lucru la Timișoara și care prevede ca pacienții care nu vor mai avea loc în spital să poată primi oxigen acasă și să fie monitorizaâi prin telemedicină, în colaborare cu medicii de familie.