• Experții recomandă să te speli pe mâini timp de 20 de secunde, în anumite situații
  • Dacă exagerezi cu spălatul pe mâni, fă-ți un plan și fă tot posibilul să îl respecți
  • Urmărirea teoriilor și speculațiilor despre coronavirus nu te ajută, ci îți adâncește frica

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății e să te speli pe mâini timp de 20 de secunde, cu apă și săpun ori cu soluții care conțin cel puțin 60% alcool. Asta când vii de afară, înainte de masă, după ce ai fost la toaletă ori după ce ai tușit sau strănutat.

Teama de coronavirus te poate face să exagerezi cu această rutină. Adică să te speli pe mâini mai mult sau mai des decât e cazul. Comportamentul are și o denumire științifică: germofobie. Poate fi vorba despre o tulburare obsesiv-compulsivă sau, pur și simplu, de ipohondrie.

Pentru a scăpa de această anxietate nu ai la dispoziție soluții rapide. Dar poți să-ți faci un plan și să-l respecți. Adică să te speli pe mâini cu o frecvență rezonabilă. Și să te întrebi înainte de a te spăla pe mâini dacă acest lucru e chiar necesar. Iar când reușești să reziști impulsului, premiază-te! Poate fi vorba despre o gustare, o cafea, o discuție cu un prieten, un episod din serialul favorit sau o carte.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Când apare compulsia de a te spăla pe mâini, fă altceva! Sau amintește-ți că te-ai spălat recente pe mâini și nu e cazul. Ajută și să fii cât mai bine informat în privința coronavirusului. Dar nu exagera nici aici – alege surse de încredere și nu le consulta mai mult de o dată pe zi. E contraproductiv să fii la curent cu toate speculațiile și teoriile.