- Utilizând rezultatele studiului GBD 2019, autorii au investigat modul în care 34 de factori de risc comportamentali, metabolici și de mediu și ocupaționali au contribuit la decesele și sănătatea bolnavă cauzate de 23 de tipuri de cancer în 2019.
- Principalii factori de risc la nivel global pentru decesele cauzate de cancer și de sănătate precară pentru ambele sexe au fost fumatul, urmat de consumul de alcool și de un IMC ridicat.
- Cercetătorii au descoperit diferențe între bărbați și femei în două categorii majore: riscurile comportamentale și riscurile de mediu și profesionale.
Fumatul, consumul de alcool, IMC ridicat și alți factori de risc cunoscuți au fost responsabili pentru aproape 4,45 milioane de decese cauzate de cancer la nivel mondial în 2019, potrivit unei noi cercetări publicate în The Lancet, folosind studiul Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors (GBD) 2019.
Noul studiu este primul care estimează modul în care o listă cuprinzătoare de factori de risc contribuie la decesele cauzate de cancer și la starea de sănătate precară la nivel global, regional și național, la toate grupele de vârstă, pentru ambele sexe și în timp. În ciuda faptului că este a doua cauză principală de deces la nivel mondial, după bolile cardiovasculare, până în prezent, majoritatea studiilor privind povara cancerului au analizat factori de risc unici la nivel global sau factori de risc multipli în anumite țări.
„Acest studiu ilustrează faptul că povara cancerului rămâne o provocare importantă în materie de sănătate publică, a cărei amploare este în creștere în întreaga lume. Fumatul continuă să fie principalul factor de risc pentru cancer la nivel global, alți contribuitori substanțiali la povara cancerului variind”, a comentat Dr. Christopher Murray, director al Institutului pentru Metrici și Evaluare în Sănătate (IHME) de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington și co-autor principal al studiului.
„Constatările noastre pot ajuta factorii de decizie politică și cercetătorii să identifice factorii de risc cheie care ar putea fi vizați în cadrul eforturilor de reducere a deceselor și a sănătății bolnave cauzate de cancer la nivel regional, național și global”.
Utilizând rezultatele studiului GBD 2019, autorii au investigat modul în care 34 de factori de risc comportamentali, metabolici și de mediu și ocupaționali au contribuit la decesele și sănătatea bolnavă cauzate de 23 de tipuri de cancer în 2019. Au fost evaluate, de asemenea, schimbările în povara cancerului între 2010 și 2019 datorate factorilor de risc. Estimările privind povara cancerului s-au bazat pe mortalitate și pe anii de viață ajustați în funcție de dizabilitate (DALY), o măsură a anilor de viață pierduți prin deces și a anilor trăiți cu dizabilități.
Care sunt cauzele deceselor?
Pe lângă cele 4,45 milioane de decese cauzate de cancer, care au reprezentat 44,4 % din totalul deceselor cauzate de cancer în 2019, factorii de risc incluși în analiză au reprezentat 105 milioane de DALY de cancer la nivel global pentru ambele sexe în 2019 – 42,0 % din totalul DALY din acel an. Factorii de risc comportamentali (cum ar fi consumul de tutun, consumul de alcool, sexul neprotejat și riscurile alimentare) au fost responsabili pentru marea majoritate a cancerului la nivel global, reprezentând 3,7 milioane de decese și 87,8 milioane în 2019.
Aproape 2,88 milioane de decese la bărbați (50,6 % din toate decesele cauzate de cancer la bărbați) au putut fi atribuite factorilor de risc studiați, comparativ cu 1,58 milioane de decese la femei (36,3 % din toate decesele cauzate de cancer la femei). Principalii factori de risc la nivel global pentru decesele cauzate de cancer și de sănătate precară pentru ambele sexe au fost fumatul, urmat de consumul de alcool și de un IMC ridicat.
Principala cauză a deceselor prin cancer atribuibile factorilor de risc, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, la nivel global, a fost cancerul de trahee, bronhii și plămâni, care a reprezentat 36,9% din totalul deceselor prin cancer atribuibile factorilor de risc. Aceasta a fost urmată de cancerul de colon și rect (13,3%), cancerul de esofag (9,7%) și cancerul de stomac (6,6%) la bărbați, precum și de cancerul de col uterin (17,9%), cancerul de colon și rect (15,8%) și cancerul de sân (11%) la femei.
Cercetătorii au descoperit diferențe între bărbați și femei în două categorii majore: riscurile comportamentale și riscurile de mediu și profesionale. În ceea ce privește riscurile comportamentale, bărbații (33,2%) au avut de aproape patru ori mai mulți factori de cancer atribuibili fumatului decât femeile (8,9%). În ceea ce privește consumul de alcool, bărbații (7,4%) au avut de peste trei ori mai mulți DALY de cancer decât femeile (2,3%). Numărul mai mare de cancer la bărbați poate fi determinat de faptul că bărbații sunt mai predispuși la fumat și băutură decât femeile.