• Aproximativ jumătate dintre oameni trăiesc mai mult de cinci ani după diagnosticare, atunci când este depistat la timp.
  • Format din mucoasa esofagului – conducta alimentară care face legătura între gură și stomac – este al 14-lea cel mai frecvent cancer la adulți.
  • Pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer esofagian, site-ul NHS recomandă să lăsați băuturile fierbinți să se răcească înainte de a le bea.

Ați cerut vreodată un americano extra fierbinte într-o cafenea? Dacă este mai fierbinte de 60 de grade, ați putea crește riscul de a dezvolta cancer esofagian, unul dintre cele mai letale din Marea Britanie. Format din mucoasa esofagului – conducta alimentară care face legătura între gură și stomac – este al 14-lea cel mai frecvent cancer la adulți, potrivit Cancer Research UK.

În fiecare an, în Marea Britanie, aproximativ 9.300 de persoane sunt diagnosticate și 8.000 de persoane mor din această cauză. Dacă este prins în stadiul unu, există o șansă de aproximativ 50/50 de a supraviețui mai mult de cinci ani după diagnosticare. Acest procent scade la 20% dacă este depistat în stadiul patru.

Potrivit NHS, aveți mai multe șanse de a dezvolta cancer esofagian dacă aveți peste 75 de ani, sunteți bărbat sau aveți anumite afecțiuni medicale, cum ar fi refluxul acid sever și pe termen lung. Este rar la persoanele sub 40 de ani și este adesea legat de supraponderabilitate sau obezitate, fumat sau consum de alcool mai mult de 14 unități pe săptămână, potrivit Cancer Research UK.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acestea nu sunt singurele alegeri legate de stilul de viață care vă afectează riscul. Organizația de caritate pentru cancer a spus: Riscul de a dezvolta cancer esofagian este crescut dacă beți ceai, cafea sau alte băuturi la temperaturi ridicate”.

Un studiu, finanțat în parte de Cancer Research UK și publicat în International Journal of Cancer, a constatat că persoanele care preferă să bea echipa la 60C sau mai fierbinte au un risc mai mare de cancer esofagian decât cele care preferă să o bea mai rece decât atât.

Acest lucru se datorează faptului că băuturile fierbinți pot arde celulele, ceea ce duce la inflamații care cresc probabilitatea de apariție a cancerului. Acest lucru poate fi exacerbat prin faptul că țesutul deteriorat devine mai vulnerabil la alte cauze ale cancerului, cum ar fi substanțele chimice din fumul de tutun, potrivit Cancer Research UK.

Cu toate acestea, organizația caritabilă a îndemnat la prudență atunci când se evaluează impactul băuturilor fierbinți asupra riscului de cancer, deoarece în mod esențial, 60C este probabil mult mai fierbinte decât majoritatea ceștilor de ceai”. În plus, studiul nu a analizat în detaliu alți factori de risc, cum ar fi fumatul și obiceiurile alimentare.

Un alt studiu publicat în Annals of Internal Medicine și realizat în China cu 450.000 de participanți, a constatat un risc crescut de cancer esofagian la persoanele care beau ceai fierbinte și fumau sau consumau în mod regulat alcool. nu a constatat nicio creștere în rândul persoanelor care beau ceai fierbinte, dar nu fumau și nu consumau în mod regulat alcool.

Pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer esofagian, site-ul NHS recomandă să lăsați băuturile fierbinți să se răcească înainte de a le bea pentru a nu vă deteriora esofagul”, pentru a reduce șansele de a face cancer esofagian.

Reducerea consumului de alcool, a greutății și a fumatului va avea un efect mai mare. Cancer Research UK a declarat: Dacă v-ați ars accidental gura cu o băutură fierbinte de câteva ori înainte, este puțin probabil ca acest lucru să facă o mare diferență”.

Potrivit NHS, principalele simptome ale cancerului esofagian sunt:

  • probleme de înghițire (disfagie) – este posibil să simțiți durere sau arsură atunci când înghițiți, sau mâncarea se poate lipi în gât sau în piept
  • senzație sau stare de rău
  • arsuri la stomac persistente sau reflux de acid
  • simptome de indigestie, cum ar fi râgâieli frecvente.