• Un studiu arată că adulţii sunt mai predispuşi să aibă efecte adverse uşoare şi moderate după combinarea dozelor de vaccin
  • Frisoanele, durerile de cap şi durerile musculare au fost cele mai frecvente efecte adverse
  • Studiul a fost extins pentru a testa combinaţiile de vaccinuri Moderna şi Novavax

Un studiu arată că adulţii sunt mai predispuşi să aibă efecte adverse uşoare şi moderate după combinarea dozelor de vaccin Pfizer şi AstraZeneca, relatează BBC.

Frisoanele, durerile de cap şi durerile musculare au fost cele mai frecvente efecte adverse, însă niciunul dintre ele nu a fost de lungă durată.

„Este o constatare cu adevărat interesantă şi nu ceva la care ne aşteptam neapărat”, a declarat profesorul Matthew Snape de la Oxford Vaccine Group.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Studiul a fost lansat în luna februarie pentru a vedea dacă persoanele vaccinate cu două seruri diferite ar putea beneficia de imunitate mai mult timp, de o protecţie mai bună împotriva noilor variante de coronavirus, dar şi pur şi simplu pentru a vedea dacă două seruri diferite pot fi combinate, în cazurile în care aprovizionarea este întreruptă pentru unul dintre ele.

În Ontarior şi Quebec se intenţionează ca vaccinurile să fie combinate în viitorul apropiat, pe fondul incertitudinii cu privire la transportul de doze AstraZeneca, dar şi din cauza legăturii vaccinului cu formarea de cheaguri de sânge.

Studiul, condus de Universitatea din Oxford, a inclus 830 de voluntari cu vârsta de peste 50 de ani. Este de aşteptat ca primele rezultate publice să fie publicate în luna iunie. Datele preliminare au fost publicate în revista medicală Lancet.

Unul din 10 voluntari care au fost vaccinaţi cu AstraZeneca au avut febră după vaccin, iar la cei care au primit o doză de AstraZeneca şi una de Pfizer, în orice ordine, proporţia a crescut la aproximativ 34%.

„Aceleaşi diferenţe s-au aplicat şi pentru alte simptome, cum ar fi frisoanele, oboseala, cefaleea, starea generală de rău şi durerile musculare”, a spus profesorul Snape, cel care a condus studiul.

„Unul dintre lucrurile pe care ni le spune studiul este că nu aţi vrea să vaccinaţi o secţie plină de asistente (n.r. – cu doze combinate), pentru că s-ar putea să aveţi mai mult absentism a doua zi”, a mai spus profesorul.

În luna aprilie, studiul a fost extins cu încă 1.050 voluntari, pentru a testa combinaţiile de vaccinuri Moderna şi Novavax.