• Cercetarea, realizată de o echipă internațională de oameni de știință, se bazează pe o serie de dovezi anterioare care leagă sănătatea orală precară de demență și neurodegenerare.
  • Majoritatea cercetărilor de până acum s-au axat pe posibilele moduri în care Porphyromonas gingivalis (Pg), bacteria responsabilă de majoritatea bolilor gingivale, ar putea influența creierul, fie direct, fie indirect.
  • Descoperirile nu sugerează că această bacterie orală cauzează în mod direct boala Alzheimer.

Un tip comun de bacterii orale asociate cu boala parodontală a fost asociat cu neuroinflamarea și cu evoluția bolii Alzheimer. Cercetarea, realizată de o echipă internațională de oameni de știință, se bazează pe o serie de dovezi anterioare care leagă sănătatea orală precară de demență și neurodegenerare.

Ideea că bolile gingivale joacă un rol în apariția sau în evoluția bolii Alzheimer este o ipoteză care se află la marginea cercetării în domeniul demenței. Dar, în ultimii ani, un număr tot mai mare de oameni de știință au început să ia această idee oarecum în serios, iar studiile au început încet-încet să cerceteze această asociere.

Majoritatea cercetărilor de până acum s-au axat pe posibilele moduri în care Porphyromonas gingivalis (Pg), bacteria responsabilă de majoritatea bolilor gingivale, ar putea influența creierul, fie direct, fie indirect. Acest nou studiu și-a îndreptat atenția către un alt tip de bacterie orală, Fusobacterium nucleatum, despre care se știe că își mărește volumul în prezența parodontitei, potrivit Newatlas.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

O nouă cercetare

De-a lungul unei serii de experimente robuste pe animale, noua cercetare a demonstrat modul în care F. nucleatum poate crește proliferarea celulelor imunitare în creier. Acest răspuns inflamator a fost apoi văzut că accelerează progresia bolii Alzheimer la animalele crescute pentru a modela această boală.

„În acest studiu, laboratorul nostru este primul care a descoperit că Fusobacterium nucleatum poate genera o inflamație sistemică și chiar infiltra țesuturile sistemului nervos și poate exacerba semnele și simptomele bolii Alzheimer”, a explicat Jake Jinkun Chen, de la Școala de medicină dentară a Universității Tufts.

Descoperirile nu sugerează că această bacterie orală cauzează în mod direct boala Alzheimer. În schimb, cercetătorii spun că bacteria „accelerează dezvoltarea bolii prin promovarea răspunsurilor inflamatorii în creier, exacerbând manifestările comportamentale și patologice [ale bolii Alzheimer]”.

Mai sunt multe de descoperit

Mai multe întrebări rămân încă fără răspuns, în special în ceea ce privește modul exact în care această bacterie provoacă daune directe asupra țesutului cerebral. Noul studiu nu a găsit nicio urmă de F. nucleatum în țesutul cerebral, ceea ce adaugă greutate la ipoteza că un fel de răspuns inflamator la agentul patogen trece în creier și influențează neurodegenerarea.

Studiul indică două potențiale proteine pro-inflamatorii activate de F. nucleatum care au fost asociate anterior cu neurodegenerarea. Acest lucru oferă o modalitate plauzibilă prin care bacteria orală ar putea accelera progresia bolilor cerebrale, cum ar fi boala Alzheimer. Dar este încă prea devreme pentru a sugera că aceste descoperiri vor conduce la un nou tratament terapeutic pentru Alzheimer.

În cele din urmă, Chen a declarat că descoperirile echipei sale ar trebui să fie un semn pentru medici de a lua în seamă sănătatea orală a pacienților, în special a celor care se confruntă cu cele mai timpurii stadii de deteriorare cognitivă. El crede că este posibil ca un tratament eficient al bolii parodontale să încetinească evoluția unor boli precum Alzheimer.

„Studiile noastre arată că F. nucleatum poate reduce memoria și abilitățile de gândire la șoareci prin anumite căi de semnal”, a declarat Chen. „Acesta este un semnal de alarmă atât pentru cercetători, cât și pentru clinicieni. Testarea încărcăturii bacteriene și a gradului de simptome ar putea deveni într-o zi o modalitate de a măsura efectele F. nucleatum și de a gestiona tratamentul pentru a încetini progresia atât a bolii parodontale, cât și a bolii Alzheimer.”

Noul studiu a fost publicat în revista Frontiers in Aging Neuroscience.