- Cercetarea făcută pe aproape 350.000 de oameni arată că sportul și mâncarea contează.
- Exercițiile intense reduc riscul bolilor cardiovasculare.
- O dietă sănătoasă constă în cel puțin 4 căni de fructe și legume pe zi, minim două porții de pește și maxim două de carne procesată pe săptămână.
Vara îți dorești mai mult ca niciodată să ajungi la corpul mult visat și nu e de ajuns doar să faci sport sau să ții dietă. E nevoie de amândouă. Asta arată un studiu publicat recent în British Journal of Sports Medicine.
O dietă sănătoasă constă în cel puțin 4 căni de fructe și legume pe zi, minim două porții de pește și maxim două de carne procesată pe săptămână. Ana Muntean, mamă a doi copii, reușește să se mențină.
„Îmi place să încerc cât mai multe domenii, merg la sală, lucrez și la aparate, merg la alergat, fac o dată pe lună un antrenament de box pentru că e un alt tip de efort și mă scoate din zona de confort, merg cu copiii la ski în fiecare iarnă. Dacă încercăm și pe copii să le oferim un exemplu pozitiv și să îi creștem în spiritul acesta, învață cu lucrurile trebuie duse la final și învață să fie competitivi. Este o varietate atât de mare ce privește sprotul încât oricine poate să își găsească o pasiune”, a spus Ana, care este sportivă.
Cercetătorii au măsurat și activitatatea fizică a pacienților. Cei care au făcut sport și au ținut dietă, au obținut cel mai scăzut risc de boli cardiovasculare și mortalitate.
„Ar trebui să îți găsești tipul de activitate care ți se potrivește ție să îl faci. Poate îți place să înoți sau să te dai cu rolele sau să te cațeri pe munți sau să șoci ping pong. E un efort în plus pe lângă activitatea pe care o ai zi de zi și pe care poți să o introduci și să o faci cu plăcere”, a spus Tim Drobotă, personal trainer.
Fără acest stil de viață sănătos riști să te îmbolnăvești prematur. Nu există diete miraculoase și rezultate în scurt timp, ci doar marketing bun. Asta susține Tim Dobrotă, tehnician nutriționist.
„O alimentație trebuie să fie adaptată în funcție de necesarul de macro nutrienți și micronutrienți pe care îi are fiecare în parte. Aceasta trebuie să fie și echilibrată când avem lipsurile astea foarte mari evident că ne dereglăm, ne putem deregla și hormonal și este greu să stai într-o alimetație unde ai neajunsuri mari. În cartea pe care am scris-o am dat modele de meniuri care sunt echilibrate și foarte diversificate, își oferă o gamă largă de alimente pe care poți să le încerci și îți dai seama ce îți place și ce nu”, a spus Tim Drobotă.