- Cofeina acționează în principal prin creșterea nivelurilor de catecolamine și prin inhibarea receptorilor de adenozină.
- Sportivii sunt de mult timp conștienți de beneficiile cofeinei și o consumă în apropierea evenimentelor competitive.
- Un studiu a observat că ingestia de cofeină crește rezistența la efort și epinefrina plasmatică.
Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au analizat efectele cafelei și ale cofeinei asupra metabolismului și exercițiilor fizice, scrie News Medical.
Băuturile de cafea reprezintă principala și cea mai răspândită sursă de cofeină. Compoziția cafelei este foarte complexă, cu sute de constituenți chimici. Cofeina este prezentă și în ceai, băuturi răcoritoare, nuci de cola, cacao și preparate farmaceutice. Cofeina acționează ca un neurostimulant, sporind nivelul substratului energetic și performanța la efort. Studiul de față a analizat efectele cafelei și ale cafeinei asupra metabolismului și exercițiilor fizice.
Mecanismele de acțiune ale cofeinei
Cofeina acționează în principal prin creșterea nivelurilor de catecolamine și prin inhibarea receptorilor de adenozină. Aceste acțiuni contribuie la efecte acute, cum ar fi creșterea ritmului cardiac, a cheltuielilor energetice, a lipolizei, a hiperinsulinemiei și a hiperglicemiei. Efectele cronice ale cafeinei/cafeinei includ pierderea în greutate, pierderea de grăsime, îmbunătățirea sensibilității la insulină și hipertrofia musculară.
În plus, mecanismele propuse ale cofeinei ca stimulator al canalelor de eliberare a calciului sau ca inhibitor al fosfodiesterazei sunt considerate mai puțin semnificative, deoarece acestea necesită niveluri mult mai ridicate de cofeină decât cele care ar fi obținute prin consumul regulat de cafea.
Metabolismul și farmacocinetica cafeinei
Un studiu a observat un răspuns întârziat al acizilor grași liberi atunci când cofeina a fost administrată la persoanele obeze în comparație cu subiecții eutrofici. Acest lucru a indicat efectele metabolice distincte ale cofeinei la persoanele obeze și la cele care nu sunt obeze. În cadrul studiului, indivizii care nu consumau cafeină au primit cafeină sau placebo înainte de o odihnă de trei ore în poziție așezată sau de o activitate de 90 de minute pe bandă rulantă.
Participanții obezi au avut o constantă a ratei de absorbție mai mare, un timp de înjumătățire mai lung și o constantă a ratei de eliminare a cafeinei mai mică decât omologii lor slabi. De asemenea, studiul a observat că exercițiile fizice au scăzut în mod constant concentrația serică maximă de cafeină la persoanele obeze. Aceste constatări au sugerat că obezitatea și exercițiile fizice ar putea modifica farmacocinetica cafeinei.
Efectele cafelei și ale cofeinei asupra performanței fizice
Sportivii sunt de mult timp conștienți de beneficiile cofeinei și o consumă în apropierea evenimentelor competitive. Un studiu a observat că ingestia de cofeină crește rezistența la efort și epinefrina plasmatică. Un studiu care a evaluat efectele cafelei obișnuite, ale capsulelor de cofeină și ale cafelei decofeinizate a raportat că capsulele de cofeină au crescut timpul de anduranță cu 31% și 22,8% în comparație cu placebo și, respectiv, cu cafeaua decofeinizată.
În timp ce concentrațiile de cofeină în plasmă au fost similare cu cele ale cafelei și ale capsulelor de cofeină, răspunsul la adrenalină/epinefrină cu cafea a fost aproape jumătate din cel al capsulelor de cofeină. Ca atare, cercetătorii au propus că factorii colinomimetici din cafea ar putea suprima răspunsurile simpatice. Într-un alt studiu, administrarea la șobolani a unui compus derivat din cafea a redus tensiunea arterială și ritmul cardiac.
Citește și